NOVALIĆ I SKOČIBUŠIĆ "Potpisali smo ugovor za nabavku pola milijuna doza kineskog cjepiva"

vlada Federacije BiH, Fadil Novalić, siniša skočibušić
hercegovina.info

Vlada Federacije BiH potpisala je ugovor za direktnu nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva Sinopharm, rekao je danas u Mostaru na sjednici Vlade Federacije BiH premijer Fadil Novalić.

"Želim obavijestiti građane Federacije BiH da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500 tisuća doza cjepiva Sinopharm s proizvođačem. Javnosti je poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala s Kinom za ovu nabavku. Ugovor u ime Federacije BiH potpisao je v.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo dr. Siniša Skočibušić", rekao je Novalić.

Ugovor je tajan.

"Zbog klauzule tajnosti iz ugovora, u ovom trenutku nismo u mogućnosti izlaziti s više informacija. Ono što je vrlo bitno reći je da je Vlada Republike Kine odobrila iznos Federaciji BiH svih pola milijuna doza cjepiva. Svugdje u svijetu države nabavljaju cjepivo. Javnost treba znati da je Vlada Federacije poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane Federacije nabavi cjepivo. Nikada nismo odustali niti od jedne mogućnosti za nabavku cjepiva", istaknuo je Novalić.

Radi se i na drugim cjepivima.

"Pfizer pokušavamo nabaviti u suradnji s državnom razinom, a s vladom Županije Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko ruskog fonda. Za nabavku Sputnika V struka je tražila određena dodatna pojašnjenja. Nije mi jasno zašto Županiji Sarajevo smeta struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost. Pozivam ih da u okviru institucija nastavimo suradnju, a sve u cilju nabavke cjepiva za građane", rekao je Novalić te se zahvalio veleposlanstvu Kine u Bosni i Hercegovini i veleposlanstvu BiH u Kini.

"Počeli smo pregovore i s Pfizerom, tu je ostvarena komunikacija. Prikupljaju se dokumenti za ugovor. Tu aktivnost vodi Ministarstvo civilnih poslova. S Pfizerom pregovaramo oko 1,2 milijuna doza cjepiva. Od toga bi milijun išlo za Federaciju, a 200 tisuća za Republiku Srpsku", rekao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Siniša Skočibušić.

vlada Federacije BiH,Fadil Novalić,siniša skočibušić

"Do sada je putem Covax mehanizma i brojnih donacija u BiH stiglo 269.207 doza cjepiva. Od 8. ožujka do 6. lipnja ukupno je administrirano 164.780 doza. Prvom dozom je od toga cijepljeno 134.299 građana, a drugom dozom 30.481. Svi koji su se cijepili prvom dozom, za njih se čuva i druga", kazao je Skočibušić.

Na pitanje kada će cjepivo stići u BiH, Skočibušić je rekao da Federacija BiH od Kine ima čvrsta obećanja da će to biti 'ubrzo'.