POČINJE SUĐENJE Novalić i ostali se u petak izjašnjavaju o krivnji

POČINJE SUĐENJE Novalić i ostali se u petak izjašnjavaju o krivnji
Fena

U Sudu BiH u petak je zakazano ročište o izjašnjenju o krivnji optuženima u aferi "Respiratori", saznaje "Avaz"

Sud BiH, podsjećamo, 30. prosinca prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“ i dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Ova četvorka je optužena za nabavku respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM ali i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti 2,9 milijuna KM.

Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstvo BiH je optužnicu podiglo 4. prosinca prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade, javlja Avaz.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela među kojima su:

 - Zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje, istaknuto je iz Tužiteljstva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.