NOVA UREDBA Žene koje u Mađarskoj žele pobaciti prvo moraju slušati bebine otkucaje srca

Mađarska,pobačaj,otkucaj srca

Žene koje žele obaviti pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata poslušati otkucaje srca fetusa.

Pravni proglas, kojim je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora predočiti liječničku potvrdu o tome da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embrija".

Po pisanju lokalnih medija, zakonska formulacija, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embrija. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu.

Ideju da se, kao uvjet za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina). Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u travnju prošle godine. Premda čini dio oporbe, i dalje ima potporu provladinih medija.