Nova krađa šume u Šumskom gazdinstvu Čemernica dok nadležne institucije ignoriraju kriminal

Sječa šume stabla
Ilustracija

Unutarnja kontrola javnog poduzeća Šume Republike Srpske utvrdila je niz nepravilnosti i neregularnosti na području Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo. Netko, pojednostavljeno rečeno, ponovo krade šumu u ovom gazdinstvu. Ovaj put ne slažu se podaci o količinama ogrjevnog drveta koje se koristi za zagrijavanje službenih prostorija ovog šumskog gazdinstva. Uprava Šuma traži disciplinsku odgovornost odgovornih u Čemernici. Nitko ne spominje kaznenu odgovornost. Nitko ne odgovara na pitanja novinara.

V.D. direktora Šuma Republike Srpske, Slaven Gojković, 5. prosinca zatražio je od rukovodstva Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo da se izjasne o svim nepravilnostima navedenim u izvještaju unutarnje kontrole. Gojković traži i da se pokrene postupak disciplinske odgovornosti protiv lica odgovornih za navedene propuste u radu kao i da se poštuje Pravilnik o obrascu otpremnog iskaza i obrascu otpremnice za promet šumskih drvnih asortimana.

„Obvezujete se da nas pisanim putem hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, izvijestite o poduzetim aktivnostima na otklanjanju navedenih nepravilnosti i propusta u radu“, piše u dopisu koji je Slaven Gojković, direktor Šuma RS, poslao direktoru Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo, Njegošu Radiću.

Sječa šume stabla

Unutarnja kontrola Šuma Republike Srpske je krajem studenoga i početkom prosinca ove godine izvršila kontrolu po prijavi krađe veće količine ogrjevnog drveta na području pod kontrolom Š.G. Čemernica. Izvori Gerila info tvrde da su glavni osumnjičeni za krađu šume pojedinci iz uprave ovog gazdinstva.

Unutarnja kontrola je (izvještaj o urađenoj kontroli je u posjedu Gerila info) utvrdila da je Šumsko gazdinstvo Čemernica za vlastite potrebe, za zagrijavanje svojih prostorija, otpremilo 196,10 kubika ogrjevnog drveta, od čega oblog 71,10 kubika, prostornog 106 kubika i celuloze 19 kubika. Izvršenom kontrolom na stovarištu, međutim, zatečeno je ukupno 95 kubika ogrjevnog drveta dok razlika nije dovezena na stovarište. Na stovarištu nije zatečen ni jedan kubik oblog drveta (trupaca) iako je službeno preuzeto 71,10 kubika. Velika razlika između onog što piše da je uzeto za zagrijavanje službenih prostorija i onoga što je pronađeno na terenu.

„S obzirom na to da u otpremnim iskazima u rubrici mjesto dopreme nije upisana točna lokacija mjesta dopreme, te nije bilo moguće utvrditi točnu količinu kao i vrstu šumskih drvnih asortimana koja je dopremljena na lokacijama na kojima se vrši zagrijavanje službenih prostorija. Zagrijavanje službenih prostorija vrši se na pet lokacija. Obilaskom navedenih lokacija konstatira se da ukupna zaliha kojom raspolaže Š.G. iznosi oko 95 kubnih metara“, navodi se, između ostalog, u izvještaju nakon unutarnje kontrole u ovom šumskom gazdinstvu.

U izvještaju se navodi i da zatečeno stanje kvaliteta drveta nije u skladu sa stanjem prema otpremnim iskazima i odlukom o davanju suglasnosti na vlastitu potrošnju. Navodi se i da je direktor Šumskog gazdinstva Čemernica odbio potpunu suradnju s unutarnjom kontrolom ovog javnog poduzeća.

Iz Šuma Republike Srpske nisu odgovorili na naša pitanja u vezi s posljednjom unutrašnjom kontrolom u „Čemernici“ i navodima o novoj krađi šume u ovom šumskom gazdinstvu. Bez odgovora smo ostali i na pitanja koja smo, istim povodom, poslali Ministarstvu poljoprivrede, vodoopskrbe i šumarstva Republike Srpske, odnosno resornom ministru Borisu Pašaliću. Zanimljivo i jedni i drugi su ostali nijemi na naša pitanja prošle godine kada smo, također, pisali o krađi drvnih asortimana u ovom gazdinstvu. Ministar Pašalić je, u kratkoj izjavi za Gerila info ispred Narodne skupštine Republike Srpske, u studenom prošle godine rekao da nije upoznat s događanjima u „Čemernici“ ali da će odgovore dostaviti veoma brzo. Nakon godinu dana odgovori iz ministarstva nisu stigli.

Prošle godine šumsko gazdinstvo Čemernica bilo je također predmet unutarnje kontrole Šuma Republike Srpske, ali i istrage Ministarstva unutarnjih poslova RS i tužiteljstva. Tada smo pisali da je u ovom šumskom gazdinstvu nestalo 1000 kubika drvne mase.

Policija je, krajem prošle godine, po naredbi banjalučkog Okružnog tužiteljstva izvršila uviđaj i izuzela određenu količinu dokumentacije. Uviđaj je izvršen u dva šumska odjela, a radnici koji su razgovarali s novinarom Gerila info tvrde da je potvrđena sumnja da je bespravno u ta dva odjela posječeno 481 stablo.

“Nije poznato gdje je završilo oko 100 kubika drva za ogrjev, koja nisu pronađena na stovarištu. Prijevoz je vršilo osam prijevoznika, dok poduzeće ima sklopljen ugovor samo s jednim prijevoznikom, što je kršenje Zakona o javnim nabavkama. Sve navedeno, vidljivo je iz njihovog izvještaja, broj: 04.3/0208-4088-2/21 od dana 17.11.2021.godine. Pored teških krađa, evidentan je i neopravdano velik broj prekršaja, kao što su izvođenje šumskih radova u odjelima gdje je zakonom zabranjeno, (istek važnosti doznake, 27, 36…), zbog kojih će poduzeće platiti novčane kazne na desetine tisuća KM“, tvrdili su naši izvori prošle godine.

Sječa šume stabla

Interna kontrola iz Šuma Republike Srpske pokazala je krajem prošle godine, tvrde izvori Gerila info, da je u pojedinim odjelima razlika između primljene i otpremljene drvne mase, trupaca prve klase oko 14 posto, a ukupno, promatrajući sve drvne asortimane, oko 7 posto. Radnici, koji su razgovarali s novinarima našeg portala, tvrde i da je krajem prošle godine, nakon zastoja zbog istrage i kontrola, nastavljena sječa u Šumskom gazdinstvu Čemernica. Tvrde i da su nastavljene nelegalne aktivnosti jer je izostala adekvatna reakcija nadležnih organa. Gerila info je o svemu, kroz nekoliko tekstova, pisala krajem prošle godine.

„Sve ima veze s politikom jer je na čelu gazdinstva član SNSD-a koji ima podršku lokalnih vlasti u Kneževu, ali i ljudi u resornom ministarstvu“, kažu naši sugovornici koji su inzistirali na anonimnosti.

Gerila info nije uspjela doći do komentara direktora Šumskog gazdinstva Čemernica, Njegoša Radića, jer se nitko u ovom gazdinstvu, u nekoliko navrata, nije javljao na telefonske pozive. Radić je prošle godine kada su ga radnici optuživali za kriminal u Čemernici rekao da smatra da su sve navedene tvrdnje izmišljotina.

Izvještaj unutarnje kontrole od prije nekoliko dana pokazao je da u šumskom gazdinstvu kojim rukovodi Radić krše i Zakon o javnim nabavkama. Tako da usluge prijevoza drvnih asortimana osiguravaju i te usluge plaćaju i prijevoznicima s kojima to gazdinstvo nema sklopljene ugovore o prijevozu. Kontrola je utvrdila i da je na ime regresa za 2012. godinu radnicima pred opće izbore u listopadu podijeljena određena količina drvne građe kao i da je građa poklanjana radnicima mimo pravilnika javnog poduzeća kojem to gazdinstvo pripada. To je pravdano kao pomoć nekim radnicima, ali u izvještaju se navodi da direktor Njegoš Radić nije kontroli predočio zahtjeve radnika da im bude dodijeljena pomoć već samo Odluku kojom se pomoć dodjeljuje.

Zanimljivo je da je najnoviji izvještaj unutarnje kontrole Šuma RS u „Čemernici“ vrlo sličan nekim ranijim izvještajima. Tako se u izvještaju iz listopada 2021. godine također navodi kako kontrolom nije zatečena količina ogrjeva koja je otpremljena i kako nema otpremnica koje idu kupcu što može da znači da je građa prodana na crnom tržištu.

I pored stalnih negativnih izvještaja unutarnje kontrole nema nikakve reakcije nadležnih organa, a zanimljivo je da ni Šume RS ni resorno ministarstvo nikad nisu, o događanjima u ovom šumskom gazdinstvu, službeno obavijestili javnost. Sve je vrlo lako dokazivo, tvrde naši izvori. Dovoljno bi bilo pogledati, kažu, samo imovinu kojom raspolažu pojedinci iz uprave Šumskog gazdinstva Čemernica.

Sječa šume stabla