NOTARI O NOTARIMA "Mi smo ključni u sprječavanju pranja novca"

notar pečat
hercegovina.info

Notari su ključna karika u sprečavanju pranja novca, financiranja terorizma i poreznih prjevara i igraju odlučujuću ulogu saveznika države u borbi protiv ovih zločina. Suradnjom notara u prevenciji ovih kaznenih djela, svi smo na dobitku - izjavila je predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić, najavljujući stručni skup o sprečavanju pranja novca, kojeg Notarska komora FBiH priprema s Njemačkom saveznom notarskom komorom (Bundesnotarkammer) i Njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju - IRZ.

Konferencije pod nazivom "Uloga notara u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma - suradnja i drugim uključenim akterima" bit će održana 28. ožujka u Sarajevu.

Konferencija je, kako je najavljeno, usmjerena na notare i sve druge aktere uključene u sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma u Federaciji i BiH. Organizatori posebno ističu značaj dolaska Lionela Gallieza, predsjednika Međunarodne unije latinskog notarijata (U.I.N.L.).

"Konferencija ima za cilj pružiti i produbiti znanje o ulozi notarske službe u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kao i podizati svijest o mogućnostima vlastitog djelovanja u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma", priopćeno je iz Komore.

Predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić ističe kako je ovo vrlo značajan događaj za notarsku službu Federacije BiH i BiH kojim nastavljaju razvitak notarske službe i njegovu potpunu integraciju u obitelj europskih notarijata, posebno imajući u vidu kandidatski status BiH za članstvo u Europsku uniju.

"Vjerujemo kako će na tom skupu, notarski i drugi pravni autoriteti iznijeti sve argumente o značaju notarske službe i u segmentu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, kao jednom od temeljnih preduvjeta integracije naše zemlje u EU", rekla je Nakić.