NJIMA 500 MJESEČNO, NARODU 100 JEDNOKRATNO Fadilov paket mjera u četvrtak, oni će dati stotku, a predlažu poslodavcima da daju 1.000 po radniku

NJIMA 500 MJESEČNO, NARODU 100 JEDNOKRATNO Fadilov paket mjera u četvrtak, oni će dati stotku, a predlažu poslodavcima da daju 1.000 po radniku
Hercegovina.info

Prosvjedi zbog vrhunca inflacije u BiH, zbog koje su zakazani prosvjedi u nekoliko bh. gradova zakazani su u srijedu. Zanimljivo, dan kasnije federalna Vlada donijeti će paket mjera. Tako će najugroženijima u Federaciji biti isplaćena pomoć od 100 km, dok će poliitičari, a što je doneseno na državnoj razini imati mjesečno povećanje dohotka od 500 maraka.

"Na današnjem radnom sastanku federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri financija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača, te pomoćnik federalnog ministra za braniteljska pitanja Mirza Terzo, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu finalizirali su izradu Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom. Uredba koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena, naći će se na sjednici Vlade Federacije BiH u četvrtak. Ona prvenstveno definira novčanu podršku umirovljenicima, pripadnicima braniteljskih populacija, primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da te kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM", priopćila je federalna Vlada. 

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta/križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.  

“Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima”, izjavio je federalni premijer Novalić.

Danas je premijer Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate. Inače, Vlada će uštedama kroz federalni proračun osigurati potrebna sredstva za provedbu mjera predviđenih Uredbom, zaključuje se u priopćenju. 

Fadilova pomoć svodi se zapravo na to da federalna Vlada u praksi ne da ništa ili vrlo malo. 

Prosječna neto plaća u BiH iznosi 1083 marke, pa premijerov poziv poslodavcu praktično izgleda ovako: Poslodavac dao 1083 marke, Federacija se odrekla onoga što ne bi ni imala jer se radi o vanrednoj plaći. Sve će ova vlast učiniti da narodu ne pomogne ništa konkretno. U konačnici, federalna Vlada će dati poneku stotku, dok se poslodavca poziva da poda tisuću po radniku na ime oslobađanja poreza na koji nisu ni računali.