NJENE VELIKE LJUBAVI 31-godišnjakinja je sveučilišni profesor i u isto vrijeme nogometni sudac

Vesna Miletić sudac
Srna

Vesna Miletić (31) sa Pala je nogometni sudac i sveučilišni profesor, a san joj je da postane međunarodni sudac i sudi utakmice na visokom natjecateljskom nivou.

Dijeljenje pravde je važan segment svakog sporta, biti sudac nije nimalo jednostavno, a biti nogometni sudac posebno je teško. Ipak, to nije spriječilo Miletić da se bavi baš tim poslom, piše Srna.

Kao svestrana ličnost, osnovnu školu završila je na Palama, srednju matematičku gimnaziju u Sarajevu, osnovne studije matematike i fizike na Filozofskom fakultetu na Palama, dok je master studije završila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Vesna je trenutno doktorant na Institutu za nuklearne znanosti 'Vinča' u Beogradu, ali i nogometni sudac, a svoju sportsku pravdu dijeli na terenima širom BiH. Miletić se dugo godina bavila nogometom i nastupala za SFK 'Sarajevo 2000' iz Sarajeva i mladu reprezentaciju BiH.

"Od malih nogu sam igrala nogomet sa momcima iz kraja. U osnovnoj školi igrala sam za Fudbalski klub 'Romanija'. Polaskom u srednju školu nakon mjesec dana dobivam poziv iz sarajevskog kluba i krećem trenirti sa njima. Igrala sam sve pozicije osim napadača", navodi Miletić za Srnu.

Igrala je za reprezentaciju BiH do 19 godina, i to obrambenog igrača. Za Vesnu je nogomet ljubav koja se ne može opisati - tijekom srednjoškolskog obrazovanja na treninge je išla ujutru u osam, a vraćala se
kući u 20 sati.

Osim nogometa, Miletić su dobro išle matematika i fizika, pa je morala birati hoće li se baviti sportom ili znanošću - i odlučila se za znanost. "Kako vrijeme prolazi ostaje mi žal za igranjem. Smatram da sam mogla napraviti dobru karijeru u inozemstvu, ali kada sve saberem i oduzmem, mislim da sam povukla pravi potez", ističe Miletić.

Prema njenim riječima, igrom slučaja dobila je poziv od prijatelja za nogometnog suca. Iako u početku nije djelovala zainteresirano, sve je otišlo u ozbiljnom smijeru. Sada sudi u ženskoj Premijer ligi u BiH, te u Drugoj ligi (muškoj) Republike Srpske.

"Volim suditi i nisam imala problema. Jeste neobično vidjeti ženskog suca, pa se na terenu javljaju tenzije, ali postoji poštovanje. Sve se poslije utakmice svede na - 'hvala' i 'izvini'", navodi Miletić. Prvu put u povijesti tri žene su dobile priliku da sude na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Time je otvoren put ženama da napredujemo dalje, a to će mnogo značiti u budućnosti ženama nogometnim sucima, koje imaju velike ambicije", ističe Miletić, kojoj je san da jednog dana postane međunarodni sudac. Vesna je viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na proljeće treba braniti doktorat, a ambicije su joj je velike.

"Osjetit ću veliko olakšanje kada doktoriram zbog slobodnog vremena koje bih usmjerila na suđenje. Planiram i i volljela bih raditi na razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu i doći do titule redovnog profesora, tako da se vidim i u sferi suđenja i akademske struke", naglašava Miletić.

Ona shvata da će joj trebati dosta vremena, truda i rada, ali misli da može sve postići. Miletić je dokaz da su Pale rasadnik uspješnih i talentiranih ljudi. "Svi treba da rade ono što vole, jer se svaki rad na sebi isplati", poručuje ona.