NJEMAČKA U ŠOKU Odgojitelj u vrtiću seksualno zlostavljao djecu

cijepljenje, cijepljenje djece, Njemačka, potvrda, zlostavljanje, vrtić, Njemačka

Nakon što su u ponedjeljak roditelji djece koja pohađaju vrtić “Feldhäuschen” u berlinskoj četvrti Spandau na roditeljskom sastanku doznali kako je jedan od odgojitelja seksualno zlostavljao njihovu djecu, otkriveno je ime osumničenog odgojitelja i pismo koje je napisao roditeljima, bakama i djedovima djece o kojoj se u vrtiću trebao brinuti.

Njemački RTL je objavio dijelove pisma 32-godišnjeg odgojitelja kojeg se sumnjiči da je seskualno zlostavljao najmanje petero djece. U pismu je između ostalog napisao kako želi “uljepšati svakodnevicu” u vrtiću u berlinskom Spandau, piše Fenix.

"Dragi roditelji i bake i djedovi, moje ime je Martin, imam 31 godinu i već 7 godina radim kao odgojitelj u dnevnim boravcima, jaslicama i sektoru za njegu. Dolazim vam svaki dan iz Potsdama zbog ovog posla. Sada mogu uljepšati svakodnevni život u ovom objektu. Bit ću uglavnom u osnovnom području", napisao je odgojitelj u vrijeme kad se zaposlio u vrtiću.

Roditelji već ranije upozoravali

Odgojitelj je napisao kako je prije vrtića u berlinskom Spandau radio već u vrtićkim ustanovama u Potsdamu, Brucku, Charlottenburgu, Spandau, Schönholzu, Karlshorstu Grunewaldu i Zehlendorfu. O svojim hobijima piše: "U slobodno vrijeme bavim se umjetničkim klizanjem uz stručno usavršavanje i pišem knjige za djecu".

Odgojitelj je očito želio zadobiti povjerenje roditelja, a svoje pismo je zaključio porukom: "Još me ne poznajete, ali odvojite 5 minuta svog dragocjenog vremena i samo dođite k meni".

Prema pisanju RTL-a, 32-godišnjak je bio aktivan i na sportskom području, sudjelujući u uličnom trčanju 2012. godine.

I prije nego što se doznalo o zlostavljanju, roditelji su nekoliko puta upozorili nadležne na odgojitelja, ali očito se danima ništa nije dogodilo. Sada se protiv njega vodi pet prijava zbog sumnje u seksualno zlostavljanje djece. Vrtić se brani od optužbe da su prekasno reagirali.

"Nije bilo posebnih naznaka upućenih od roditelja ili odgojitelja. Inače bi odmah reagirali", objasnio je Thomas Scheunemann iz Awo Spandaua koji je nadležan za vrtić.

Podsjetimo, roditelji djece koja pohađaju vrtić “Feldhäuschen” u berlinskoj četvrti Spandau u ponedjeljak su na roditeljskom sastanku doznali kako je jedan od odgojitelja seksualno zlostavljao njihovu djecu. Pritom se jedna majka onesvijestila pa je pozvana hitna pomoć.

Policija je njemačkom RTL-u potvrdila kako se vodi istraga protiv 32-godišnjeg zaposlenika koji je u vrtiću radio dva mjeseca. Sumnjiči ga se kako je za to vrijeme seksualno zlostavljao petero djece.

"Prema dosadašnjim saznanjima, 32-godišnji zaposlenik vrtića je obavljao seksualne radnje nad djecom dok ih je čuvao. Prvi put je policiji prijavljen 25. kolovoza. Prošlog su tjedna uslijedile još četiri prijave o incidentima za koje se također navodi da su se dogodili prije 25. kolovoza", priopćila je policija.