Njemačka izdvojila 200.000 eura za podršku žrtvama mina u BiH

Njemačka izdvojila 200.000 eura za podršku žrtvama mina u BiH

Time će Njemačka u ovoj godini podržati žrtve mina s dvostrukim iznosom u odnosu na 2017. godinu, pored angažmana u humanitarnom deminiranju, saopćeno je danas iz Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Ova sredstva namijenjena su za oko 45 žrtava mina iz BiH za koje će se napraviti i prilagođavati proteze kao i nabaviti druga protetička pomagala, kao što su invalidska kolica ili slušni aparati, a Međunarodni gremij, kojim predsjedava Njemačko veleposlanstvo, pobrinut će se da pomoć bude dodijeljena osobama iz svih dijelova BiH.

Žrtve mina će potom preko Miracles centra u Mostaru i Univerzitetskog rehabilitacijskog instituta (URI) Soča u Sloveniji dobiti nove proteze, rehabilitacijske tretmane, psihološku podršku ili druge uređaje koji su im potrebni kako bi se ponovno integrirali u poslovni život.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina (BHMAC) u BiH ima 7.900 žrtava mina, ratnih veterana i civilnih žrtava. Od toga ih je oko 1.600 poslijeratnih žrtava, dok je broj novih žrtava na godišnjoj razini značajno opao, a stručne osobe, demineri su ponajviše time pogođeni.

večernji.ba