NIŽU SE ČESTITKE Nakon Čovića, Vučiću čestitao i agresor i ratni zločinac Vladimir Putin, pričao mu malo i o Ukrajini

Vladimir Putin, rat u ukrajini, Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Vladimir Putin, emanuel macron, rat u ukrajini, Vladimir Putin, primirje, prekid vatre
Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobjedi SNS na parlamentarnim izborima, navodi se u priopćenjju Predsjedništva.

On je ovom prilikom poželio predsjedniku Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose. Predsjednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku europskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Ekonomija i nafta

"Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022.godine zabilježila rast, što je dobar znak naše uspješne suradnje".

Predsjednik Vučić je upoznao predsjednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Plin i rat u Ukrajini

"U isto vrijeme predsjednici Vučić i Putin su konstatirali da dugogodišnji ugovor za plin, koji je imala Srbija, ističe 31. svibnja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom razdoblju pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke tog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, predsjednik Putin je informirao predsjednika Srbije Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za provođenje, kako je predsjednik Putin rekao, "operacije u Ukrajini", a Vučić se pozvao na, predsjedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem razdoblju.