NITKO NIJE PROŠAO ISPIT PRAVILNIH JAVNIH NABAVKI 547 milijuna KM potrošeno koruptivno i netransparentno

Pratimo tendere

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije predstavljeni su ovogodišnji rezultati monitoringa javnih nabavki u organizaciji portala Pratimo tendere. Uprkoz novim izmjenama zakona o javnim nabavkama, koji je u mnogo čemu poboljšao transparentnost, i dalje postoje očigledne zloupotrebe vezane za definiranje uslova kvalifikacije i tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji, zloupotrebe u žalbenom postupku i ono najalarmantnije, u većini ovih postupaka javne nabavke je samo jedna ponuda, dakle, konkurencija ne postoji ili je onemogućena. Monotoring je rezultat mreže nevladinih organizacija i volontera.

Pratimo tendere

„U protekloj godini naš portal je analizirao 3435 postupaka javnih nabavki u ukupnoj vrijednosti 590 milijuna KM, a rezultati našeg monitoringa pokazuju da su elementi rizika na korupciju i druge zloupotrebe prisutni na 2654 postupaka javnih nabavki, odnosno, kada je u pitanju vrijednost, to je više od 546 milijuna KM. Dakle, ovogodišnji rezultati pokazuju trend smanjenja ukupnog broja rizičnih javnih nabavki, u odnosu na prethodne godine, ili preciznije, u 2023. godini postotak rizičnih javnih nabavki je 77 posto, dok je prethodnih godina bio na 90 posto“, rekao je Slobodan Golubović, urednik portala „Pratimo tendere“.

Objašnjenje za ovako pozitivan trend jest usvajanje izmjena Zakona o javnim nabavkama, koji se primjenjuje od prosinca 2022. godine, međutim, ove statitičke pokazatelje treba smatrati uslovno pozitivnim, jer ako pogledamo kroz prizmu novca koji je potrošen na rizične javne nabavke, mi smo i dalje na 90 posto, skrenuo je pažnju Golubović.

Pratimo tendere

„Očigledno je da ni najbolji zakon, ni najbolje prakse, neće doprinijeti borbi protiv korupcije ukoliko se istražne i pravosudne institucije ne uključe u proces. Kada je u pitanju borba protiv korupcije, svejedno je da li je u pitanju 1 KM ili par milijuna konverbitilnih maraka, dakle, krađa je krađa. Što se tiče pravosuđa u ovim slučajevima, mi ovdje imamo klasično popunjavanje normi, oni hvataju sitne ribe, a veliki i ključni igrači prolaze ispod radara. Tužitelji, naravno, na kraju godine, kao što vidimo popunjavaju svoju normu, pa dolazimo do toga da je problem pravosuđe“, istaknuo je Golubović.

Najviše "crvenih zastavica" zasigurno dobivaju oni koji su najveći i koji imaju najveći broj nabavki, a nijednom ugovornom organu nije dodijeljeno priznanje „zelena zastavica“ za transparentnost i otvorenost za konkurenciju.

„Dakle, to su javna produzeća vezana za elektro-energetski sektor, velika komunalna poduzeća, ali i nabavke državnih institucija na razini BiH, koji su usmjereni na nabavke nekih luksuznih sredstava, poput automobila do morskih plodova, za koje je pitanje dođu li ikada do njihovih skladišnih prostora“, kazao je Golubović.

Pratimo tendere

To što su javne nabavke postale transparentnije, nije smanjilo proces rizičnosti provođenja procedure javnih nabavki i to je ono što zabrinjava.

„Pojednostavljeno, oni otvoreno kradu. Njih ne interesira što javnost to vidi, oni to i dalje rade. U ukupnoj masi sredstava koja će biti potencijalno zloupotrijebljena, isti je iznos i 90 posto javnih nabavki je zapravo ugroženo. To je ono što zabrinjava, moramo se stalno vraćati na to da su ogromna sredstva na godišnjem nivou i svim nivoima vlasti u BiH to iznosi između 3.5 i 4 milijarde KM. Sve ovo što vidimo, ove političke napetosti i pritisci, sve je to samo paravan iza kojeg se dešava ovo o čemu govorimo, a to je ta pljačka i otimanje sredstava koje građani izdvajaju“, objasnio je Eldin Karić, direktor Udruženja „Centar za razvoj medija i analize“.

Pratimo tendere

Kako kaže, jako je teško procesuirati javne nabavke, s obzirom na to da one još uvijek nisu uvedene kao krivično djelo i to je nešto što onemugućava tužitelje da realiziraju uočene nepravilnosti.

„Oni moraju dokazati zloupotrebu ovlaštenja, što je vrlo teško dokazivo, i kada razgovarate sa tužiteljima oni će vam reći da je to skoro nemoguće. Napravljeno je tako da se nastavi korupcija u javnim nabavkama i da nitko za to ne može odgovarati, a ne mogu odgovarati čak ni tužiteljstvo ni pravosuđe, jer 'njima su vezane ruke'“, pojasnio je Karić.

Prema njegovim riječima, kada se objavi javna nabavka, već je sve poznato iako je to zakonski zabranjeno, a konkurencija ne postoji.

Pratimo tendere

„Nevladine organizacije su godinama predlagale određene mehanizme, ali oni nikada nisu prihvaćeni. Zbog ove priče, ova država nema kvalitetnu infrastrukturu, puteve, zdravstvo, obrazovanje i slično, jer ta sredstva završavaju u džepovima tajkuna i privatnika. Ovo društvo siromaši, a oni se bogate kroz loš zakon“, zaključio je Karić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.