NITKO IH NEĆE 'Tomić' iz Mostara Parlamentarnoj skupštini prodao tri skupa BMW-a. Sad ih nema tko servisirati

BMW

Kolegij Tajništva Parlamentarne skupštine BiH objavio je 29. ožujka odluku kojom otkazuje postupak nabavke usluga servisiranja i popravke službenih vozila marke BMW.
Ovo je već treće zaredom poništavanje natječaja za popravku skupocjenih limuzina u roku od godinu što, samo po sebi, baca sumnju na cijeli ovaj postupak.

Naime, prvi put su postupak javne nabavke pokrenuli odlukom od 22. ožujka 2022. godine. Ukupna procjenjena vrijednost nabavke za servisiranje i popravke službenih vozila marke BMW iznosila je 20.000 KM. Dana 7. srpnja, međutim, poništava se ovaj natječaj iz razloga što nije pristigla nijedna ponuda, piše Fokus.

Ubrzo nakon toga ponovljen je natječaj, ali i ovaj je poništen, jer do 1. kolovoza također nije stigla nijedna ponuda. Kolegij Tajništva je, međutim, tek 7. listopada objavio odluku o poništenju postupka.

Isti natječaj su ponovili u studenom, a 8. prosinca su konačno izabrali najpovoljnijeg ponuđača i to firmu Auto Centar Tomić iz Mostara. No, ni ovaj natječaj nije realiziran.

Naime, u spomenutoj odluci o poništenju natječaja iz 29. ožujka navedeno je kako je Povjerenstvo za nabavke bilo primorano otkazati cijeli postupak“ zbog dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke“.

Dalje se navodi da je, nakon što je Povjrenstvo provelo potrebnu proceduru, Kolegij Tajništva prihvatio ponudu Auto Centra Tomić. A onda je krenuo u proceduru pribavljanja mišljenja Pravobraniteljstva BiH. Nakon što su dobili mišljenje Pravobraniteljstva BiH svu dokumentaciju su poslali navedenom ponuđaču. No, ovog puta je navedeni ponuđalč odustao od realizacije ovog natječaja, budući da do roka, 16. ožujka, nije dostavio potpisani okvirni sporazum.

Fokus.ba se obratio Tajništvu PSBiH za komentar odnosno s upitom o kakvim se limuzinama radi. No odgovora do zaključenja ovog teksta nije bilo.

Podsjetimo, krajem 2020. pisalo se o nabavci tri skupocjene limuzine marke BMW. Riječ je o limuzinama marke BMW 530 XD koji razvija brzinu od 100 kilometara na sat za 5,8 sekundi, a ukupna cijena za tri vozila iznosila 329.175 KM.

Ove limuzine su nabavljene za tadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojšu Radmanovića (SNSD), tadašnju dopredsjedavajuću Borjanu Krišto (HDZ BiH), te tadašnjeg predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića (SNSD).

Zanimljivo je da je ovaj aranžman upravo sklopljen s tvrtkom Auto Centar Tomić iz Mostara, koji se nedavno javio na natječaj za popravku BMW limuzina, nakon čega je odustao.