NISU SAVJETNICI RADI SAVJETOVANJA Zora Dujmović i četiri savjetnika bez iskustva idu na sud, Bradarinih osam palo u zaborav

Zora Dujmović
Hercegovina.info

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović tereti se da je od polovice 2015. do polovice 2016. godine zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ministarstva na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja. Optužnicu protiv te HDZ-ove ministrice potvrdio je Općinski sud u Sarajevu, nakon istrage koju je provelo Tužiteljstvo Sarajevske županije, piše Dnevni list.

Sličan slučaj otkrili su i novinari Centra za istraživačko novinarstvo, a vezan je za nekadašnju predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare, također visokog kadra HDZ-a BiH.

Prema podatcima koje je CIN prikupio Bradara je dok je obnašala tu dužnost nezakonito imenovala pet od ukupno osam svojih savjetnika. Ona je prekršila federalne propise, postavivši za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva.
Štoviše, jednom od njih to je bilo prvo zaposlenje, dok su ostali imali radno iskustvo od osam mjeseci do dvije godine. Većina njenih savjetnika su članovi stranaka ili rođaci i poznanici političara.

Lidija Bradara je za predsjedavajuću Doma naroda PFBiH imenovana polovinom siječnja 2015. godine i do ožujka 2017. je postavila osam savjetnika.
Iako je sarajevsko županijsko Tužiteljstvo prije nekoliko godina započelo s provjerama vezano za ta sporna imenovanja, do danas nije donijelo konačnu odluku, tako da zasada Bradara nije optužena, za razliku od njezine stranačke kolegice Zore Dujmović.

Mediji brži od pravosuđa

Zanimljivo, mediji su još prije pet godina objavili detalje o spornim imenovanjima u oba navedena slučaja, ali pravosuđu je trebalo puno više nego novinarima da urade svoj posao.

U tadašnjim medijskim napisima navedeno je da je Dujmović nezakonito imenovala Andrijanu Katić iz Stoca, Anu Tolo iz Kiseljaka, Matu Bandura iz Mostara i Gorana Lulića iz Kiseljaka. Također, navedeno je da je Andrijana Katić diplomirana ekonomistica s devet mjeseci radnog staža postala savjetnica za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture, te da je tu funkciju obavljala osam mjeseci tokom 2015., da bi godinu poslije postala savjetnica tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U optužnici protiv Dujmović navodi se da je prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike, znajući da kao ministrica ima ovlasti da imenuje i razrješava savjetnike, Dujmović svjesno propustila utvrditi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika. Ona je, nakon obavljenog razgovora s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili.

Nakon toga je Zora Dujmović potpisala rješenja o postavljenju savjetnika ministra za pomenute osobe, iako isti nisu ispunjavali uvjete za poziciju savjetnika ministra propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, pa je takvim svjesnim i voljnim postupanjem omogućila pomenutim savjetnicima zasnivanje radnog odnosa, pribavivši im korist kroz zaposlenje, navodi se u optužnici.

Bradara poput Dujmović

Što se tiče Lidije Bradare, ona je savjetnike koje je nezakonito imenovala kazala da o sankcijama ne razmišlja.

"Vjerujte mi, ja sam toliko sigurna u svoju odluku da o tome nisam razmišljala", kazala je Bradara tada.

Ona je novinarima CIN-a rekla da je jako ponosna na svoje savjetnike i da bi bila sretna kada bi oni dobili priliku da rade puno odgovornije poslove.
"Recimo, da rade u europskim integracijama pri Vladi Federacije, da danas-sutra budu zastupnici, ministri", izjavila je Bradara.
Bradara je imenovala duplo više savjetnika nego njen prethodnik i kolega iz stranke Tomislav Martinović, zadržavši dva savjetnika koja su radila u njegovom mandatu – stranačke kolege Gorana Božića i Slavena Zeljku.

U studenom i prosincu 2015. godine Bradara je imenovala još dva savjetnika bez potrebnog iskustva – Šimuna Hercega je imenovala savjetnikom za Klub hrvatskog naroda a Semira Hajduka savjetnikom za Klub bošnjačkog naroda. Potom je imenovala i Stjepana Duju. CIN je utvrdio da nitko od njih nije imenovan sukladno zakonu, zaključuje Dnevni list. Šimun Herceg, bratić Nevenka Hercega nedavno je kao mladi znanstvenik dobio i novčanu podršku Vlade HNŽ-a.