Ništa od ujedinjenja dvije elektroprivrede u Federaciji

Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Neum, električna energija, napajanje, ep bih, ep hz hb, struja, provizija, ep bih, smjene, amer jerlagić, ep bih, struja, tarifa, ujedinjenje, ep hz hb, ep bih, ep hz hb, ep bih, ep bih, ep hz hb, naknada za poticanje, struja, el.struja, BIH, kupovina, Federacija BIH, struja, el.struja
...sustav i opskrba potrošača električnom energijom održi stabilnim te dao podršku radu Uprave Elektroprivrede HZ HB.
"Svjesni smo situacije kako je ovo kompanija koja ima samo hidroenergiju što je hendikep u ovom trenutku na tržištu", naglasio je federalni premijer.
"Kako ćemo kasnije rješavati i svoditi bilancu gubitka, koja će neminovno nastati zbog velike cijene električne energije na tržištu, najvjerojatnije u hodu te tražiti pravne mogućnosti da se oni, koji su potpisali ugovore s elektroprivredom o isporuci, terete za neizvršavanje obveza", kazao je premijer Nikšić dodavši kako tu prije svega misli na kompaniju "Rudnap" koja se objektivno ničim ne može pozvati na višu silu.

Kada je riječ o opskrbi električnom energijom mostarskog Aluminija, Nikšić je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB uradila sve što je bilo u njezinoj mogućnosti te da ide u daljnje gubitke kako bi osigurala električnu energiju. Napomenuo je kako je vrlo važno da se održi proces proizvodnje u Aluminiju, ali da je ovo izvanredna situacija te da se svi moraju ponašati u skladu s njom. Što se tiče obrane od poplava, premijer Nikišić je kazao kako je u ovom trenutku, prema nekim proračunima eksperata s toga područja, moguće očekivati topljenje snijega na tri akumulacije. Sve ovisi od narednih vremenskih prilika, a problem bi, prema premijerovim riječima, mogao nastati ukoliko se snijeg počne topiti s kišom.

"Ukoliko na ovakav snijeg dođu kišne padavine onda ćemo morati imati značajnu koordinaciju agencije za vodno područje distributivnog i dispečerskog centra u elektroprivredama kako bi izbjegli sve one eventualne nepogode, koje smo imali u prethodnih godinama", naglasio je Nikšić.

Na upit koliko je realno očekivati ujedinjenje dviju elektroprivreda u FBiH, premijer je kazao kako još uvijek nije pokrenuta nikakva aktivnost na tom polju.
"Ja sam svjestan da u ovom trenutku ne postoji politička klima da se takva odluka provede, a ja bih bio prvi na udaru kao čovjek koji hoće ugroziti nečiji nacionali interes, što mi ne pada na pamet".

Vezano za rad stožera civilne zaštite svih razina, premijer Nikšić smatra kako najveći problem predstavlja ispreplitanje njihovih nadležnosti. Ne zna se što je nadležnost općinskih, županijskih i federalnih stožera civilne zaštite pa onda svi čekaju jedni na druge, zaključio je premijer. Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić još je jednom apelirao na potrošače da racionalno troše električnu energiju.

fena