NIŠTA OD NJEMAČKE INVESTICIJE Poništena suglasnost za malu hidroelektranu u BiH

hidroelektrana
Ilustracija/Unsplash

Nakon trogodišnje pravne bitke, Klub sportskih ribolovaca iz Travnika može proslaviti veliku pobjedu, jer je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio pozitivnu presudu kojom se poništava urbanistička suglasnost za malu hidroelektranu 'Oštrac' na rijeci Ugar, piše Jajce-online.

Pravni tim Aarhus centra, u suradnji s Klubom sportskih ribolovaca iz Travnika, u protekle tri godine pokrenuo je sudske procese protiv urbanističke suglasnosti, građevinske i okolišne dozvole za spornu hidroelektranu.

Vrhovni sud FBiH postupao je u okviru upravnog spora koji je pokrenuo Klub Sportskih Ribolovaca Travnik i preinačio odluku Županijskog suda u Novom Travniku, poništavajući urbanističku suglasnost izdanu od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanske županije dana 19. 6. 2019. godine.

Spas travničkog bisera

Presuda je utvrdila da Klub sportskih ribolovaca Travnik, kao korisnik ribolovnih prava na području Srednjobosanske županije, neosporno ima aktivnu legitimaciju te je trebao sudjelovati kao zainteresirana javnost u postupku odobravanja urbanističke suglasnosti za malu hidroelektranu 'Oštrac'.

Iz Aarhus centra su uputili čestitke Klubu sportskih ribolovaca Travnik i NGG Dižimo glas za naše rijeke na još jednoj pobjedi u borbi za spas travničkog bisera. Investitor male hidroelektrane 'Oštrac' je tvrtka VNT d.o.o. Jajce, većinski u njemačkom vlasništvu.

Faza izgradnje

Hidroelektrana se trenutno nalazi u fazi izgradnje, a očekuje se da će resorni inspekcijski organi donijeti odluku o obustavi svih radova najmanje do okončanja novog procesa koji će Ministarstvo provesti sukladno presudi Vrhovnog suda FBiH.