NIŠTA OD NAPUŠTANJA INSTITUCIJA Završen sastanak u Banjoj Luci, Dodik se obratio medijima

Milorad Dodik
Hercegovina.info

“Republika Srpska je sposobna i spremna braniti svoj integritet i Ustav”, rekao je lider SNSD-a i entitetski predsjednik Milorad Dodik nakon održanog sastanka s predstavnicima institucija RS, liderima stranaka i predstavnicima iz RS u institucijama BiH. Odmah na početku obraćanja Dodik se dotaknuo onog zbog čega je sastanak i sazvan i zbog čega je retorika iz vrha vlasti RS posljednjih dana postala izuzetno radikalna.

''Sudionici sastanka su odbacili optužnice koje se podižu protiv predsjednika RS i drugih kao politički montirane i da devalviraju značaj i povjerenje prema pravosudnim institucijama. Konstantiramo da Sud i Tužiteljstvo BiH nisu Ustavna kategorija prema ustavu Bosne i Hercegovine, da su oni nametnuti od strane visokog predstavnika i da se u njihovu objektivnost i njihov rad ne može računati'', rekao je predsjednik RS, prenosi Fokus.

Na sastanku smo, kazao je Dodik, ponovili da Schmidt nije legalan visoki predstavnik, kao i da odbacujemo svaku njegovu aktivnost po bilo kojem pitanju. ''Nastavit ćemo razgovore na nivou BiH, i postavljat ćemo tri pitanja'', rekao je, između ostalog Dodik.

''Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i pokušati pronaći politički dogovor'', poručio je Dodik.

''Ustavni sud je u pitanju imovine bio politički instrumentaliziran i odbijamo takve odluke. Suglasili smo se da je politički štetno i nepotrebno da se održavaju sastanci s veleposlancima SAD, Velike Britanije, kao i s OHR-om'', rekao je Dodik.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obavijeste strukture Ujedinjenih naroda, EU i zemlje prijatelje RS.

Istaknuo je kako je sigurnosna situacija stabilna i ona će ostati takva.