NIŠTA OD MIRENJA S VLADOM HNŽ Gotovo 4000 zdravstvenih djelatnika u HNŽ pokreće generalni štrajk

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

Oko 3800 djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uskoro kreće u generalni štrajk, potvrdio je danas to za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivica Anić nakon održanog sastanka predstavnika sindikata svih zdravstvenih ustanova, njih 16, u ovoj županiji.

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

"Danas je na sastanku svih organizacija sindikata radnika u zdravstvu koji djeluju u HNŽ donesena odluka da je postupak mirenja sa Vladom HNŽ kao poslodavcem zavrsen i da nije uspio. U skladu sa tom odlukom sve organizacije sindikata ce u svojim zdravstvenim ustanovama od ravnatelja zatraziti potpisivanje sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme trajanja štrajka nakon čega će biti objavljen točan datum i vrijeme stupanja u generalni štrajk oko 3800 zdravstvenih djelatnika širom županije", kazao je Anić. za Hercegovina.info.

On je dodao kako će ovaj generalni štrajk biti još masovniji nego onaj prvi, budući da će se istom pridružiti Dom zdravlja Mostar sa svojim područnim ambulantama, kao i Dom zdravlja Čitluk.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ Dalibor Vuković kazao je kako slijedi kolaps u zdravstvenom sustavu u ovoj županiji.

"Današnja jednoglasna odluka svih organizacija sindikata radnika u zdravstvu koji djeluju u HNŽ, uključujući i tri najveće zdravstvene ustanove te domove zdravlja, da je proces mirenja s Vladom HNŽ propao te da se zatraži od ravnatelja zdravstvenih ustanova potpisivanje sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme trajanja štrajka, kao posljednji pravni preduvjet za objavu točnog datuma i vremena stupanja u štrajk skoro 4000 zdravstvenih djelatnika, izravna je posljedica nemara i nebrige te protuzakonitog postupanja premijera Vlade HNŽ Nevenka Hercega i resornog Ministra zdravstva Gorana Opsenice koja se ogleda u ignorantskom odnosu prema zahtjevima sindikata za povećanje placa i poboljšanje materijalnog statusa radnika u zdravstvu čije će posljedice stupanja naših članova u generalni štrajk biti dalekosežne po zdravstveni sustav", rekao je Vuković za Hercegovina.info.

Unatoč svemu, Vlada HNŽ još uvijek ima vremena "spasiti stvar".

"Pozivamo još jednom Vladu HNŽ da odmah usvoji dostavljeni prijedlog kolektivnog ugovora i spriječi kolaps zdravstvenog sustava u HNŽ koji je neminovan ukoliko dođe do generalne obustave rada", kazao je Vuković.

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

Podsjetimo,  zdravstveni radnici u HNŽ-u nedavnim prosvjednim šetnjama u Mostaru poručili su Vladi HNŽ-a kako žele potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaća od 30 posto. 

Spomenimo kako je satnica zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u najmanja u Federaciji BiH i iznosi 2,30 KM, što je čak i ispod zakonski najmanje satnice u Federaciji koja iznosi 2,31 KM.

Iz Vlade HNŽ su rekli kako su spremni sudjelovati u financiranju jednom trećinom iznosa, a isto traže i od ZZO-a HNŽ-a i ostalih osnivača – Vlade FBiH kao i općina i gradova. Sindikatima bi tijekom dvije godine trebalo isplatiti više od 55 milijuna KM za ukupno povećanje plaća za 30 posto.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.