NISKI PRELET Dva bombardera SAD-a sutra će letjeti iznad BiH

B-1B bombarder
Ilustracija

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država će u utorak, 30. svibnja, izvršiti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OS BiH). Ujedno, naveli su, bit će to znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

“Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Suradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regiji”, priopćio je general James Hecker, pripadnik Zračnih snaga SAD-a i komandant američkih zračnih baza u Europi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera moći vidjeti u cijeloj zemlji. Osim toga, letjelice će sudjelovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Ovaj događaj prirodni je nastavak, kako su naglasili, naprednih bilateralnih obuka na principu vojska vojsci.

Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju zrakoplovcima da, kako su istaknuli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju s operacijama u raznim regijama.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, priopćili su iz Veleposlanstva SAD-a.

U priopćenju je naglašeno kako prelet može biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.