NIKŠIĆEV FACEBOOK STATUS Nek HDZ i SDA što prije obznane koaliciju, jasno zašto Salem Marić vratio mandat u Parlamentu

nermin nikšić

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić Facebook statusom oglasio se oko izbora gradonačelnika u Mostaru. Isti prenosimo u cijelosti:

"HDZ i SDA zajedno u Gradskom vijeću Mostara imaju 2/3 većinu 24 vijećnika i jasno je da mogu sami donositi odluke. Zato ih pozivam da što prije obznane koaliciju, koju već imaju uspostavljenu na svim višim razinama, i da počnu raditi za interese građane Mostara. Nakon što je predsjednik Gradske organizacije SDA prihvatio pa onda ekspresno vratio mandat u Federalnom parlamentu moglo se naslutiti kako je njegov plan da nakon što gradonačelnik bude iz HDZ-a on preuzme položaj predsjedavajućeg gradskog vijeća. 

Na kraju nakon natezanja, upozorenja, rasprave i optuživanja imamo ishod kakav su svi koji prate političku scenu najavljivali. Izabran je gradonačelnik iz HDZ-a, a predsjedavajući Gradskog vijeća iz SDA. Od obojice rukovodećih ljudi Mostara očekujemo da budu predstavnici Mostara, a ne uskih interesnih grupacija ili etničkih politika. 

Mi se nismo petljali u njihov odnos da bi spriječili da gradonačelnik bude iz HDZ ili da bi omogućili da gradonačelnik bude iz SDA.  Želja nam je bila da pokušamo izabrati gradonačelnicu, pa kad je bilo jasno da to nije moguće, onda gradonačelnika koji bi osigurao da se pokrenu promjene i integracijski procesi u Mostaru. 

Nakon što je postalo jasno da niti jedna od dvije većinske grupacije nije imala želju podržati naš program i ciljeve, učinili smo sve da zadržimo i promovišemo multietničnost Mostara idejom o rotaciji gradonačelnika. Grupacija koja je prihvatila naš koncept, Koalicija za Mostar, je na osnovu te činjenice ostvarila saradnju sa nama. 

Na samom startu je naš prijedlog odbijen od HDZ-a, jer su bili uvjereni u pobjedu svog kandidata i da će ishod današnjeg glasanja biti ovakav. Ništa se ne bi promjenilo i da je omjer bio 17-17 jer bi Kordić bio izabran kao mlađi kandidat. 
SDP se do kraja držao sporazuma, prvo zbog toga što smo istakli da ćemo se u zavisnosti od toga kako se izjasne o sporazumu i mi odnositi prema kandidatima za gradonačelnika. 

I drugo da bi pokazali kako smo bili u pravu kada smo prošli put napustili sjednicu Gradskog vijeća protestujući što prije prvog kruga glasanja nismo napravili još jedan krug razgovora kako bi pokušali osigurati da ne bude ni pobjednika ni poraženih, a posebno bilo čijeg likovanja kako smo to svjedoci. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iz navedenih razloga smo podržali kandidaturu Zlatka Guzina, jer je Koalicija za Mostar pokazala barem taj minimum spremnosti za zalaganje za Mostar kakav mi zagovaramo - Mostar jednakih građana. 

Jasno je da imamo sumnje u motive pojedinaca i iz tog bloka koji su već pokazali da im cilj nije gradonačelnička pozicija, ali smo očekivali da će pritisci javnosti i zdrav razum prevladati.

Izbori su okončani, novi gradonačelnik Mostara je Mario Kordić iz HDZ, a predsjedavajući Gradskog vijeća je Salem Marić iz SDA. Neki bi rekli po planu. Očekujem da se izabrani gradonačelnik što prije uhvati u koštac s nagomilanim problemima. 
Mi ćemo biti opozicija koja će se boriti za transparentnost u radu gradske administracije, reviziju utroška budžetskih sredstava u prethodnom periodu, rješavanje problema, ali i podržati sve ono što bude u interesu građana Mostara", naveo je Nikšić.