Nikšić s dvije oštrice

Nermin Nikšić, nepotizam, država za čovjeka, Nermin Nikšić, Dragan Vrankić, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, salmir kaplan, Vjekoslav Čamber, Nermin Nikšić, obmana, struja, Nermin Nikšić, vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić, Zdenko Čosić, prevara, Nermin Nikšić, prosvjedi, ostavka, Zukan Helez, Nermin Nikšić, transkript, Vlada ZHŽ-a, Zdenko Čosić, Marinko Čavara, Nermin Nikšić, poplave, Novac, platformaši, CCI, BIH, Federacija BIH, Nermin Nikšić, Federacija BIH, Nermin Nikšić, HNŽ, zemljište
Ono što oni vide kao "jedino riješenje" krajnje je apsurdno. Da bi došli na vlast trebala bi im pomoći još uvijek aktualna vladajuća stranka SDP, koju oni žele smjeniti, i to tako da postane dio vlasti, ali da ne vlada, niti da bude oporba u vlasti, jer onda oni neće vladati.

Pojasnimo. Kandidat za predsjednik Federacije, iz reda Hrvata ( Marinko Čavara, HDZ) i dopredsjednica iz reda Bošnjaka (Meliha Mahmutebegović, SDA) mogu biti izabrani samo "u paketu" s dopredsjednikom iz reda Srba.

To mjesto trebao bi zauzeti kandidat DF-a, no, prema izbornom zakonu srpskog dopredsjednika F BiH, kao i hrvatskog i bošnjačkog, treba predložiti najmanje trećina izaslanika srpskog kluba, koji ima 13 izaslanika, od ustavom i izbornim zakonom predviđenih 17. Više ih se nije moglo skupiti, ni nakon drugog izbornog kruga.

Troje federalnih čelnika "u paketu" potom treba potvrditi većina u Zastupničkom i većina u Domu naroda Federalnog parlamenta. Oni zatim imenuju mandatara, koji sastavlja vladu,...Drugim riječima, bez njih troje ne može se formirati nova vlast u F BiH.

Marinko i Meliha- federalni čelnici u pokušaju

I tako unatoč jednoglasnoj podrški hrvatskog i većinskoj podršci bošnjačkog kluba federalnog Doma naroda, Marinko i Meliha su tek predsjednik i potpredsjednica u pokušaju, sve dok se ne nađe pet- šest ruka u srpskom klubu koje bi podržale srpskog dopredsjednika F BiH.

Nevolja je, međutim, što Demokratska fronta, koja bi, prema koalicijskom dogovoru, trebala kandidirati srpskog dopredsjednika F BiH, u srpskom klubu ima samo jednog izaslanika. Treba im podrška ili SNSD-a, koji ima tri izaslanika, ili SDP-a koji ih ima šest.

No, SNSD podršku DF-ovom srpskom kandidatu za dopredsjednika F BiH uvjetuju time da dobiju mjesto dopredsjednika Doma naroda i uđu u Federalnu vladu. DF, pak, neće mrsku Dodikovu stranku u federalnoj vlasti, a i kad bi progutali tu knedlu, SNSD-ove tri ruke u srpskom klubu, uz jedan DF-ov glas, opet, ne bi bile dovoljne, jer 4 nije trećina od 13, a kamoli od 17, ako se ne računa po Inzkovoj metodi.

Šest srpskih ruku, sasvim dovoljno, za predložit federalnog dopredsjednika ima SDP. Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić već danima ponavlja kako je spasonosno riješenje da SDP-ovi srpski izaslanici predlože kandidata za dopredsjednika F BiH. Što više, on kritizira Partiju, što im ne pomogne formirati novu vlast, države i građana radi i pride teške ekonomske situacije.

Apsurdnošizofrena situacija

A situacija je, neviđeno teška. Pače šizofrena. DF bi trebao zamjeniti u vlasti SDP, tako što bi im trebao unajmiti dopredsjednika F BiH, koji bi se zajedno s drugim dopredsjednikom trebao suglasiti o imenovanju novog mandatara i nove vlade, a oni bi trebali smjeniti postojeću nezakonitu vlast i nezakonitog premijera Nikšića. Drugim riječima Nikšić bi trebao dati "zeleno svijeto" svojim izaslanicima u srpskom klubu da izaberu dopredsjednika F BiH koji će njega smjeniti.

A Nikšić u tehničkom mandatu, tj u Kataru likuje. Likuje nad nevoljama nove vladajuće koalicije u pokušaju. Eto, veli, kako ćete vladati, kad niste u stanju ni preuzeti vlast.

Nije Neka, prihvatio, ali, doduše, ni, decidno odbacio mogućnost da im se smiluje, sazove sjednicu Glavnog odbora i prihvati ponudu da njegov, tj. SDP-ov čovjek, bude dopredsjednik F BiH. Neka, veli, čekaju, dok se ja vratim iz Katara.

Odluči li SDP-ov novi lider i aktualni nezakoniti federalni premijer udovoljiti otpadnicima iz svoje stranke DF-ovcima, Federacija će, da parafraziramo poznatu izreku, dobiti "Nikšića s dvije oštrice".

SDP će postati dio vlast od kojeg će koalicija HDZ BiH, SDA DF, očekivati nemoguće- da SDP-ov federalni dopredsjednik bude njihova marioneta . A zašto bi? Ne postoji razuman razlog zbog kojeg bi SDP bio u vlasti, ako ga se ništa neće pitati.

Za Nikšićevu stranku bilo bi apsurdno i politički pogubno- imati svog čovjeka na tako važnoj poziciji u vlasti koji će slušati vladajuću koaliciju, i istovremeno biti oporba, dakle, stranka koja će oponirati vlasti.

U jednako apsurdnoj situaciji bit će i vladajuća koalicija- HDZ BiH, SDA, DF- koja javnosti treba pokazati kako otklanja sve posljedice katastrofalne nezakonite Platformaške vlasti uz podršku kadra platformaško-vladajućeoporbenog SDP-a.

S luđačkom košuljom u susret nevoljama

Trenutna apsurda situacija, samo je, međutim, jedan u nizu primjera zamršenosti postojećeg revidirano daytonskog izbornog i ustavnog uređenja BiH u kojem je jednako komplicirano zakonito i ustavno uspostaviti, kao i, pokazalo se, smjeniti vlast. Sustava koji potvrđuje nemogućnost bilo kakvog, ne napretka, već zaustavljanja sunovrata zemlje. Nevolja je, što je taj izborni i ustavni okvir, tu "luđačku košulju", nemoguće skinuti.

S tom "luđačkom košuljom" BiH ide u susret očekivanjima EU da pokrene ekonomske i socijalne reforme , vrlo vjerojatno novim poplavama, pobuni korisnika kredita u švicarskim francima, prosvijedima radnika propalih poduzeća, mogućim terorističkim napadima,,.... Neka nam je Bog na pomoći, jer će se vlast o sebi zabaviti.

/HMS/