Nikšić razvlastio HNŽ u raspolaganju zemljištem

Nermin Nikšić, nepotizam, država za čovjeka, Nermin Nikšić, Dragan Vrankić, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, salmir kaplan, Vjekoslav Čamber, Nermin Nikšić, obmana, struja, Nermin Nikšić, vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić, Zdenko Čosić, prevara, Nermin Nikšić, prosvjedi, ostavka, Zukan Helez, Nermin Nikšić, transkript, Vlada ZHŽ-a, Zdenko Čosić, Marinko Čavara, Nermin Nikšić, poplave, Novac, platformaši, CCI, BIH, Federacija BIH, Nermin Nikšić, Federacija BIH, Nermin Nikšić, HNŽ, zemljište
...te krajnje bahatog ponašanja koje je rezultiralo odlukama koje su same po sebi dovoljne za kazneni progon, piše Večernji list BiH.

Analizirajući njihove odluke, jedan slučaj koji je upao u oči novim vlastima je potez, koji je u domeni podrivanja ustavnoga poretka, otvoreno miješanje i otimanje nadležnosti Hercegovačko-neretvanskoj županiji od federalnih vlasti.

'Usluga' građanima

U svim demokratskim državama, državama s predstavničkom demokracijom, jedna od osnovnih zadaća sustava je čuvanje ustavno-pravnog poretka države. To vrijedi za sve države osim za BiH, odnosno FBiH. Način na koji je to radio bivši premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, uz potporu bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, prelazi u domenu "vjerovali ili ne". Na diktatorskim metodama pozavidjeli bi mu i mentori iz komunističkih vremena, piše Večernji list BiH.

Pravi primjer mentalnog sklopa diktatora vidljiv je iz odluke kojom se naređuje Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da neposredno izvršava odluku o načinu pretvaranja šumskog zemljišta u građevinsko u HNŽ-u, koja je objavljena u Službenim novinama FBiH br. 51/13 od 20. lipnja 2013. "Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će neposredno izvršavati poslove izdavanja mišljenja i obračuna naknade za promjenu namjene šumskog zemljišta u građevinsko na području Hercegovačko-neretvanske županije, a sukladno točki II. o IV. odluke o načinu pretvaranja šumskog zemljišta u građevno. Ova odluka će se primjenjivati dok predmetne poslove ne počne obavljati županijsko ministarstvo nadležno za poslove šumarstva", stoji u Nikšićevu 'dekretu'.

'Šupalj' sustav

Težina ovakve odluke je veća jer je ovakav način rada uspostaljen kroz federalni sustav za vrijeme vladavine čovjeka koji se borio za "uspostavu normalnog funkcioniranja FBiH". Kako je svima poznat način na koji dolaze dokumenti na Vladu FBiH od potrebnih prethodnih mišljenja određenih institucija, još više začuđuje drskost pojedinaca ili uspostava takvog sustava. Između ostalih, Ured za zakonodavstvo je odobrio donošenje ovakve odluke i na kraju službene novine objavile ovaj dekret. U svim normalnim državama ovakav dokument bi aktivirao tužiteljstvo koje bi procesuiralo osobe za rušenje ustavno-pravnog poretka odnosno izuzimanje ovlasti institucijama propisane Ustavom FBiH, piše Večernji list BiH.