Nikola Krešić preuzeo EP HZ HB umjesto M. Žarića

Uz Krešića NO Elektroprivrede potvrdio je imenovanje izvršnih direktora Ivane Bunoza, koja je imenovana za v.d. direktorice za financijsko-računovodstvene poslove, Mate Pavkovića, v.d. za pravne poslove, Miroslava Prusine, v. d. direktora opskrbe električnom energijom, Miroslava Galića, v. d. direktora za distribuciju, i Roberta Križana, v. d. direktora za proizvodnju električne energije.

Novi objekti

Krešić je nakon preuzimanja dužnosti kazao da se nova Uprava staviti poduzeću na raspolaganje svoje znanje i radne sposobnosti da bi opravdali ukazano povjerenje koje im je dala Vlada. Kazao je i to da će nova Uprava nastaviti raditi na postojećim projektima, ali i da će se raditi na izgradnji novih objekata i kapaciteta.

Krešić je naglasio da će se zbog gubitaka u poduzeću morati skrenuti više pozornosti na održavanje, osiguranje opskrbe električne energije, povećanje stupnja naplate i na izgradnju novih objekata.
- Ove godine hidrološke prilike su nepovoljne i morat će se u idućem razdoblju izvršiti promjena postojećih planova i u skladu s mogućnostima i sredstvima nastaviti s razvojem poduzeća, poručio je Krešić. On se zahvalio i starim upravama na očuvanju i unaprjeđenju poduzeća. Novoizabrani vršitelj dužnosti generalnog direktora poručuje da je dugoročni cilj novog rukovodstva od poduzeća koje uvozi električnu energiju stvoriti poduzeće koje će proizvoditi dovoljno električne energije i za izvoz.

Nove cijene

Predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede HZ HB Damir Leko tvrdi da se poduzeće u budućnosti može naći u velikim problemima, ponajviše zbog stalnog rasta cijena na svjetskom tržištu električne energije koje su dostigle astronomske brojke. Leko kaže da će biti teško održati poduzeće u ovakvoj zakonskoj regulativi.

- Osim nas veliku ulogu igra FERK koji određuje cijene električne energije posebno prema velikim potrošačima poput Aluminijskog kombinata, tako da mi moramo reagirati. Morat ćemo uskoro reagirati i vidjeti što raditi da se ovo poduzeće ne bi dovelo u dubioze, kazao je Leko dodajući da trenutačno trpe gubitke jer isporučuju električnu energiju Aluminiju Mostar po nižim cijenama od onih koje kupuju na svjetskom tržištu.

- Kada su u pitanju mali potrošači, novi tarifni postupak ne bi bio potreban, oni nam nisu problem, ali problem su nam veliki potrošači i mi ćemo morati ići u novi tarifni postupak ili ćemo tražiti pomoć od Vlade, poručio je Leko. Na kraju se osvrnuo i na jedno neupražnjeno direktorsko mjesto u Elektroprivredi. Kazao je da se radi o mjestu izvršnog direktora za razvoj i da imenovanje na ovu funkciju ne ovisi o Nadzornom odboru.
- Ovo ovisi isključivo o federalnoj Vladi koja treba nominirati novog člana, a onda će NO u vrlo kratkom roku potvrditi tu odluku, rekao je Leko.

Dnevni list