Nikola Krešić: Neće biti redukcije struje za građane

Nikola Krešić: Neće biti redukcije struje za građane
- Što se tiče redukcija za kućanstva, o tome uopće ne razmišljamo. Mi smo danas uspjeli osigurati električnu energiju za sve naše potrošače do ponedjeljka. Međutim, Uprava Elektroprivrede HZ HB je donijela odluku za reduciranje električne energije od ponedjeljka, 13. veljače velikim potrošačima iz kategorije potrošnje 35 i 110 kilovolti. Oni će morati smanjiti potrošnju za 30 posto, kazao je Krešić.

On objašnjava kako je problem nabave energije nastao na cijelom težištu, jer energije jednostavno nema.

- Energiju smo prisiljeni nabavljati na tržištu na kojem je jednostavno nema i to po višestruko većim cijenama nego u normalnim uvjetima. Dobavljači su nam otkazali opskrbu u iznosu od 130 MWh, s tim da nam jedan dobavljač djelomično isporučuje energiju. Ipak, očekujemo da ćemo sljedeći tjedan prebroditi bez većih problema, a nadam se da će pasti i jedna dobra kiša pa da sve ove probleme možemo riješiti, naglašava Krešić.

On objašnjava da će veliki potrošači ostati u pogonu, samo će za 30 posto morati smanjiti svoju potrošnju.
- Nadam se da će ovakva situacija potrajati samo idući tjedan. Čim se stvore povoljniji uvjeti, mi ćemo ih obavijestiti da mogu nastaviti s normalnim radom i nastaviti im isporučivati energiju kao i do sada, kaže Krešić.

Prema njegovim riječima, dobavljači su iznenadni otkaz opskrbljivanja električnom energijom Elektroprivrede HZ HB pravdali vremenskim neprilikama. Dodaje kako i dobavljači nastoje normalizirati opskrbu, ali kako energije nema.

Dnevni list