Nikola Grmoja: BIH nije i neće biti nacionalna država Bošnjaka i nitko Hrvatima nema pravo birati predstavnike

Nikola Grmoja , BIH, Nikola Grmoja , Nikola Grmoja , Hrvati u BIH, Nikola Grmoja , DEKLARACIJA SDA
„Nažalost, aktualnim izbornim zakonom Hrvatima u BIH se ne omogućava biranje vlastitih legitimnih političkih predstavnika. Primjer za to je Željko Komšić koji je u dva mandata izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, iako je biran većinski bošnjačkim glasovima, a slična se situacija dogodila s oduzimanjem prava u Gornjem domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ali i na drugim razinama vlasti. Ako tome pridodamo djelovanje određenih ambasada i dijela međunarodne zajednice, ne čudi činjenica da su odnosi između Bošnjaka i Hrvata znatno narušeni.", zaključio je Nikola Grmoja.

Hrvati gube vjeru u institucije Bosne i Hercegovine, smatra Grmoja.

„Hrvatski narod je u devedesetima odabrao neovisnu i cjelovitu BIH, prvi je stao u njezinu obranu prihvativši sve mirovne prijedloge, a danas ne može ostvariti temeljna prava. Put Bosne i Hercegovine je članstvo u Europskoj uniji, no prije toga je potrebno riješiti probleme legitimnog predstavljanja te istinske konstitutivnosti sva tri naroda. Republika Hrvatska svakako mora podržati BIH u njezinom europskom putu, ali i po ustavnoj dužnosti skrbiti o vlastitom narodu, kako bi on mogao ostvariti svoja temeljna politička prava. I osobno kao politički tajnik Mosta pokušavam učiniti što više kako bi odnos političkog Zagreba prema BIH bio obilježen jasnijim i konkretnijim poukama, bez demagogije, već s jasnom i mjerljivom potporom." poručio je Grmoja.

Ostaje vjera da će sva tri naroda napokon pronaći dijalog i da će u sklopu vlastite države, bez vanjskih utjecaja riješiti svoje političke probleme, zaključio je Grmoja.