NIKAKVA BOLEST, BUZA IDE U ZATVOR Naveo da su bolesni i on i supruga

NIKAKVA BOLEST, BUZA IDE U ZATVOR Naveo da su bolesni i on i supruga
hercegovina.info

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Envera Buze, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđenog na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama, za privremeno odlaganje izvršenja zatvorske kazne dok se ne odluči o njegovoj apelaciji, piše Detektor.ba.

Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, Buza je tražio da ovaj sud donese privremenu mjeru kojom bi odložio izvršenje kazne zatvora izrečene presudom Suda BiH, što je Ustavni sud odbio kao neutemeljen zahtjev. Prema odluci Suda BiH, Buzi je izdržavanje kazne odloženo do siječnja 2022. godine.

Buza je prošlog mjeseca Ustavnom sudu podnio apelaciju protiv prvostupanjske i drugostupanjske presude Državnog suda.

“Apelant je predložio da Ustavni sud donese privremenu mjeru kojom se odlaže izvršenje kazne zatvora apelantu, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o ovoj apelaciji”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Sud BiH donio je u lipnju 2021. drugostupanjsku presudu kojom je Enver Buza, kao v.d. zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Apelacijsko vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o događanjima u Uzdolu, podsjeća Detektor.

Prvostupanjskom presudom iz rujna 2019. Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Odbrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

Buza je od Državnog suda sredinom listopada 2021. tražio odlaganje izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenih razloga, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), a u odluci Ustavnog suda se navodi da je Sud BiH udovoljio njegovom zahtjevu te odložio izvršenje kazne na tri mjeseca, odnosno do 18. siječnja 2022. godine.

“U konkretnom slučaju apelant zahtjev za donošenje privremene mjere temelji na tvrdnji da je tražio odgađanje izdržavanja kazne, da mu je udovoljeno molbi do 18. siječnja 2022. godine, ali zbog jako lošeg zdravstvenog stanja apelanta i njegove supruge apelant traži da Ustavni sud odloži izvršenje kazne zatvora po presudi Suda BiH do donošenja odluke po apelaciji apelanta”, stoji u odluci Ustavnog suda o privremenoj mjeri.

Ustavni sud primjećuje, kako se navodi, da Buza ima zakonsku mogućnost da po temelju bolesti traži odgađanje dok bolest traje, kao i da po svim temeljima ukupno odgađanje izvršenja kazne može trajati najduže 12 mjeseci.

“Stoga Ustavni sud nalazi da ono što apelant traži pred Ustavnim sudom već mu je omogućio Sud BiH, a nakon proteka razdoblja od 18. januara 2022. godine, a prije obraćanja Ustavnom sudu, apelant još uvijek treba koristiti mogućnost da od Suda BiH, kao redovnog suda, po istom traži odgodu izvršenja kazne zatvora”, navodi se u odluci Ustavnog suda, zaključuje Detektor.

Podsjetimo, u sklopu akcije “Neretva ’93.”, pod zapovjedništvom Sefera Halilovića u ranim jutarnjim satima pripadnici Prozorskog bataljuna iz Hera dolaze u Uzdol i u krvavom pohodu ubijaju 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Najmlađa žrtva je imala samo 10 godina, a najstarija 87. 

Nalogodavci zločina pravdi izmiču, a ako Buzinu zatvorsku kaznu prerasporedimo na ubijene za svakog će odležati 70-tak dana.