NIKAD DOSTA FUNKCIJA Ovaj političar je direktor u Elektroprivredi, sjedi u nadzornom odboru toplana i željeznica, zastupnik, tajnik u stranci i vodi karate klub

Miloš Bukejlović
Facebook

Transparency International u BiH podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa RS protiv potpredsjednika Skupštine Grada Doboja Miloša Bukejlovića, koji je tijekom ovog i prethodnog mandata obavljao više nespojivih funkcija.

Naime, Bukejlović je od kolovoza 2019. do lipnja 2021. godine bio član Nadzornog odbora poduzeća “GRADSKA TOPLANA” A.D. DOBOJ, a istovremeno je u dva mandata bio zastupnik u lokalnoj skupštini, a ovakva situacija je jasno zabranjena Zakonom o sprječavanju sukoba interesa RS.

Ovaj zakon izričito zabranjuje izabranim predstavnicima s lokalnog nivoa da budu članovi nadzornih odbora ili direktori javnih poduzeća koje je osnovala jedinica lokalne samouprave, a radi se o poduzeću koje je u vlasništvu Grada Doboja. 

Pored ovoga, Bukejlović kao tajnik gradskog odbora SNSD-a u Doboju po Zakonu o javnim poduzećima ne bi mogao biti član uprave bilo kojeg javnog poduzeća, jer obavlja izvršnu funkciju u stranci, a tako nešto je izričito zabranjeno članom 11. ovog zakona. 

Međutim, on je trenutno direktor Zavisnog poduzeća Elektroprivrede RS “Elektro Doboj” ali i član nadzornog odbora Željeznica Republike Srpske. Nažalost, jedina zakonska mogućnost koja u ovom slučaju postoji jest obraćanje Nadzornom odboru poduzeća koji je zadužen za provođenje zakona.

Zbog toga je TI BIH uputio dopis Nadzornom odboru Željeznica RS čije je Bukejlović predsjednik, s informacijom da on po zakonu tu funkciju ne može obavljati, a ista informacija upućena je i nadzornom odboru ZP Elektro Doboj čiji je Bukejlović direktor. TI BiH je također zatražio i reakciju Ombudsmana za ljudska prava koji u ovakvim situacijama, gdje se radi o očiglednom kršenju zakona, može izdati preporuku. 

Ipak, zbog manjkavosti Zakona o sprječavanju sukoba interesa RS dužnosnicima s nižih nivoa vlasti dozvoljeno je obavljati funkcije u javnim poduzećima čiji je osnivač Republika Srpska. TI BiH se već dugo zalaže za unaprjeđenje zakonodavstva o sukobu interesa na svim nivoima, a trenutno je ovakva situacija dozvoljena samo u Republici Srpskoj.   

Također, bitno je istaknuti da Miloš Bukejlović obavlja i šestu funkciju koju tretira zakonodavstvo o sukobu interesa, ali je situacija u kojoj se nalazi trenutno dozvoljena na nivou Republike Srpske koja ima najlošiji zakon u ovom segmentu.

Bukejlović je trenutno predsjednik Karate kluba Sloga iz Doboja koji se financira iz proračuna, a po podacima s kojima raspolaže TI BIH u 2022. godine primili su sredstva Grada Doboja u iznosu od 10.000 KM i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u iznosu od 4.500 KM. Međutim, Zakon o sprječavanju sukobu interesa u RS zabranjuje izabranim dužnosnicima da budu na čelu udruženja i fondacija (što uključuje i sportske klubove) samo u slučaju ako se oni financiraju iz proračuna u iznosu većem od 100.000 KM godišnje.  

Ovaj prag postavljen je dosta visoko, što omogućava brojnim dužnosnicima u RS da budu i s jedne i s druge strane, odnosno da usvajaju proračun i određuju visinu sredstava i istovremeno koriste ta sredstva. Usporedbe radi, u Brčko Distriktu zabranjeno je svim dužnosnicima da budu na čelu udruženja koja se financiraju s više od 10.000 KM s bilo kojeg nivoa vlasti dok je na nivou BiH taj iznos za sportska udruženja ograničen na 50.000 KM. 

Ipak, činjenice da jedna osoba obavlja više nespojivih funkcija po dva zakona i da istovremeno utječe na dodjelu i trošenje javnih sredstava jasno ukazuju da bi nadležne institucije morale reagirati, a potrebno je i uskladiti zakone o sukobu interesa na svim nivoima u skladu s europskim standardima.