Nijemci ulažu u vjetar: prva vjetroelektrana u BiH

Potpisan je i sporazum za projekt dopunske mjere za vjetroelektranu Mesihovina, a za oba sporazuma bit će osigurano ukupno 72 milijuna eura.

Potpisnici sporazuma su Dragan Vrankić, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora, Uwe Ohls, prvi potpredsjednik KfW-a za Aziju i Istočnu Europu, Gerald Kuehnemund, direktor Ureda KfW-a u BiH, Vjekoslav Bevanda, federalni dopremijer i ministar financija, i Matan Žarić, generalni direktor Elektroprivrede HZHB.

Prva vjetroelektrana u BiH, Mesihovina, snage 44 MW, trebala bi biti završena krajem 2012. godine.

Kako je istaknuto na svečanosti potpisivanja sporazuma, energija vjetra i vode ne samo da nudi nove mogućnosti zapošljavanja i povećanja prihoda, nego može pridonijeti i potrebnom smanjenju tekućih računskih deficita. Vjetroelektrana Mesihovina izgradit će se u blizini Tomislav Grada.

Planirane su 22 vjetrenjače pojedinačnog proizvodnoga kapaciteta od dva MW. Uz prosječnu brzinu vjetra veću od šest metara u sekundi, potpisnici očekuju godišnju proizvodnju od 115 GWh. Još prošle je godine njemačka vlada uručila elektronički atlas vjetrova BiH za daljnje ubrzavanje razvoja i pripremu budućih lokacija.

slobodna dalmacija