Nije službeno potvrđeno: U BiH virus Zapadnog Nila?

Tigrasti komarac
Na području Bosne i Hercegovine zabilježeno je sedam slučajeva oboljenja za koje se sumnja da su prouzročena virusom koji izaziva groznicu Zapadnog Nila, izvijestili su u četvrtak lokalni mediji.

Svi sumnjivi slučajevi prijavljeni su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema dostupnim informacijama dvije oboljele osobe u težem su stanju, no za konačnu dijagnozu bit će potrebno provesti dodatna testiranja.

Groznica Zapadnog Nila na ljude se prenosi ubodom zaraženih komaraca, a oni su se u BiH namnožili u velikom broju nakon izlijevanja rijeka usljed velikih poplava u svibnju.

Oko 80 posto zaraženih osoba nema nikakvih simptoma, posebice u područjima gdje je ta groznica učestalija. Do 20 posto inficiranih ima blage simptome nalik gripi kao što su vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, uz mogućnost pojave povećanih limfnih čvorova te kožnog osipa na prsima, trbuhu i leđima. Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti nakon nekoliko dana, premda u ugroženim skupinama (kao što su osobe starije od 75 godina ili oboljeli od šećerne bolesti) može doći do razvoja meningitisa ili encefalitisa.

Hina