NIJE SAMO HNŽ Zdravstveni djelatnici u Sarajevskoj županiji idu u generalni štrajk

Prosvjed zdravstvenih djelatnika u ŽS
D. Rahmanović/Avaz

Prosvjed Sindikata zdravstva održali su se danas ispred zgrade Vlade Sarajevske županije.

Zdravstveni radnici su se pojavili s transparentima na kojima je između ostalog pisalo: „Budućnost pripada mladima“, „Specijalizacije mladim liječnicima“, „Doktora je sve manje, bolesnih sve više“, „U zdravstvu su minute važne, a satnice mizerne“, „Izliječimo zdravstvo“...

Traže povećanje plaća na 3,28 KM po satu, a sada iznosi 2,76 KM, javlja Avaz.

"Vidite evo stvarnu sliku zdravstva SŽ i ozbiljnost resornog ministarstva pa i Vlade ŽS s pregovaračkim timom", kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu.

O tvrdnjama ministra zdravstva ŽS Harisa Vranića rekao je da je izneseno niz netočnih stvari.

"Nije bila korekcija koeficijenata nego korekcija satnice na razini ŽS. To je jedini zahtjev radnika zdravstva. Oni su iznijeli visine naših plaća što isto tako nije točno. Osnovna plaća medicinske sestre u ŽS iznosi 1.275 KM, a oni su iznijeli primanja s dodacima, pripravnostima, prekovremenim satima. Danas ili sutra ćemo sjesti za stol i odrediti datum objave generalnog štrajka. Dakle, nakon odluke 10 dana će biti objavljen generalni štrajk. To će za pacijente značiti da smo do sada u svim štrajkovima radili 80 posto posla, međutim ovaj će biti puno rigorozniji. Sveli smo naše sporazume o radu za vrijeme štrajka na što manje članova, tako da će sigurno naši trijažni punktovi biti ispred svake zdravstvene ustanove, gdje će se vršiti trijaža pacijenata i gdje će biti odlučeno kome će biti pružena usluga i kome je potrebna", istakuo je Sadiković.

Uoči najavljenih prosvjeda jutros je konferenciju za medije imao premijer ŽS Nihad Uk i ministar zdravstva Haris Vranić i Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS koji su rekli da u ovom trenutku ne mogu ispuniti zahtjeve Sindikata.

U znak podrške kolegama u zdravstvu, na prosvjede su stigli i iz Sindikata prosvjetnih radnika.