NIJE LAKO BITI POŠTAR Za neke ulice im ne pomaže ni navigacija, ovise o svojoj snalažljivosti i iskustvu

Poštar

Bizaran slučaj mostarskog poštara koji je kazneno gonjen jer nije isporučio pismo na određenu adresu otvorio je pitanja nesređenog sustava jer to sigurno nije prvi, a ni posljednji takav primjer. U razgovoru s više poštara, kazali su nam da je to njihova svakodnevnica i da se često dogodi da je određenog dana isti broj isporučenih i neisporučenih pisama.

HP Mostar pitali smo koliko su zapravo zadovoljni označenim adresama u dijelovima BiH na kojima djeluju.

"Učinkovite usluge dostave ključne su za nesmetano funkcioniranje društva. Međutim, jedan stalni izazov s kojim se suočavaju poštari je nepostojanje natpisa ulica i kućnih brojeva. Nedostatak jasno vidljivih ulica i brojeva ne samo da otežava proces dostave, već dovodi i do frustracija i za dostavu i za primatelje.  Za kvalitetno i normalno obavljanje usluge dostave sukladno zakonskim propisima, ključno je osigurati vidljivost ulica i kućnih brojeva, što je odgovornost lokalnih zajednica, kao i zakonska obveza korisnika da posjeduju kućne poštanske sandučiće na vlastitim objektima", kazali su za hercegovina.info iz Ureda za marketing i korporativno komuniciranje.

Poštari se u svakodnevnom radu susreću s brojnim poteškoćama zbog neoznačenih ulica, naselja i objekata.

"U većini gradova odnosno općina na području gdje djeluje HP nije izvršeno označavanje i numeracija ulica, naselja i objekata tako da se može reći da smo nezadovoljni s dinamikom kojom općine/gradovi rješavaju navedenu problematiku. Čak i u mjestima gdje je izvršeno označavanje i numeracija ulica, naselja i objekata često se događa da adrese na pošiljkama (zbog nemara korisnika) nisu promijenjene što ponovo dovodi do otežane dostave. Kontinuirano se komunicira s predstavnicima općina/gradova i u sredinama poput Ljubuškog, Čitluka, Posušja, Kiseljaka i Neuma gdje je proces postavljanja ulica i brojeva je završen, a u Busovači, Čapljini, Glamoču, Kupresu, Novom Travniku, Tomislavgradu, Uskoplju i Usori  napravljeni su značajni iskoraci kada je u pitanju označavanje ulica i brojeva", kazali su u nastavku.

Oni su čekali svoje mirovine, a poštar ih zadržavao za sebe! - Večernji.hr

Sudbina pisama često ovisi o volji, znanju i snalažljivosti poštara.

"Jedan od najznačajnijih problema koji proizlazi iz nepostojanja označenih ulica i kućnih brojeva je kašnjenje u isporuci pošiljaka. Bez jasno označenih ulica i brojeva, poštari se moraju oslanjati na ručne evidencije, bilješke i slično te tim poduzimati dodatne napore kako bi identificirali točne adrese. To troši dragocjeno vrijeme i dovodi do neučinkovitosti samog procesa dostave. Problemi oko kašnjenja dostave su posebno izraženi uslijed promjene poštara (uslijed umirovljenja ili odlaska) na navedenim područjima prilikom dostave pošiljki na adresama gdje postoje dupli brojevi, neoznačeni objekte i objekti bez broja.  Posljedica je nezadovoljni primatelji, i dodatnih troškova za Pošte. Poštari se pridržavaju rokova dostave u mjeri u kojoj je to izvodivo uzmu li se u obzir negativne posljedice zbog nepostojanja označenih ulica i kućnih brojeva", naglasili su iz Pošte te naveli da navedeno nepotrebno komplicira ionako zahtjevan posao poštara te povećava šanse za kašnjenje, koje mogu utjecati na njihove ocjene radnog učinka i ocjene zadovoljstva kupaca. 

Zanimalo nas je i u kojem slučaju nastupaju sankcije/interne kontrole prema poštarima.

"Što se tiče sankcija prema poštarima, za njih kao i za sve zaposlenike društva primjenjuju se važeće odredbe Pravilnika o radu", rekli su nam iz HP Mostar.

'Tronacionalne' pošte ne bi trebale predstavljati problem za građane, odnosno kašnjenje u isporuci pisama i drugih pošiljki.

"Što se tiče suradnje s ostalim poštanskim operaterima, imamo korektnu suradnju i moramo istaknuti da nemamo probleme oko međuoperaterske razmijene i dostave pošiljaka. Svaki poštar neovisno u kojem poštanskom uredu radi ima svoje područje djelovanja koje je usuglašeno unutar svakog grada ili općine gdje imamo više poštanskih operatera", zaključili su na kraju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.