NEZAKONIT BORAVAK Iz BiH protjerano 29 stranaca

NEZAKONIT BORAVAK Iz BiH protjerano 29 stranaca
SPS

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, Služba za poslove sa strancima (SPS) je u posljednjih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 29 stranih državljana, među kojima su državljani Maroka, Iraka, Afganistana i Pakistana. Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine. 

U okviru dobrovoljnog povratka koji realizira Služba, u istom periodu, u zemlje porijekla vraćeno je pet stranih državljana, od koji su tri državljana Turske i dva državljana Albanije. Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH, te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracijskom centru.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 13.813 migranata od kojih je 13.035 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U posljednjih sedam dana predmetom rada je bilo 381 migrant od kojih je 348 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6005 migranata, navodi se u informaciji iz Ureda za informiranje SPS.