NEZADOVOLJSTVO Liječnici u HBŽ održali štrajk upozorenja. Nema ugovora, a i plaće su niske

Županijska bolnica Livno
Bolnica Livno

Liječnici, medicinske sestre i tehničari, te pomoćni djelatnici u zdravstvu iz Hercegbosanske župnaije (HBŽ) održali su u srijedu jednosatni štrajk upozorenja te iznijeli svoje zahtjeve prema županijskoj vladi. Štrajk je organizirala Skupština Sindikata liječnika HBŽ-a čiju su odluku podržali i ostali sindikati u djelatnosti zdravstva iz te županije, navodi agencija Fena.

Predsjednik Sindikata liječnika HBŽ-a dr. Ivica Jozić podsjetio je kako su krajem prošlog tjedna održali redovitu godišnju skupštinu na kojoj je, među ostalim, donesena i odluka o organiziranju štrajka upozorenja.

"Razlozi za ovu odluku su dvogodišnje odugovlačenje početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru te potpuno ignoriranje naših inicijativa za pokretanje pregovora od strane resornog ministarstva", kazao je Jozić u izjavi za Fenu.

On je kao još jedan razlog za održavanje štrajka naveo i najnižu satnicu i koeficijente u HBŽ-u u odnosu na ostatak FBiH. Njihova satnica je, kako kaže, 2,24 KM dok je u Zapadnohercegovačkoj županiji 2,31 KM, u Sarajevskoj županiji 2,60 KM, a u Zeničko-dobojskoj županiji 2,80 KM.

Što se tiče osnovne plaće ona je također među najnižim u Federaciji (Posavska županija je ispod njih), a na primjer, doktor medicine u HBŽ-a prima 1.663 KM, a specijalista 1.921 KM dok su u ostalim županijama ti iznosi veći.

Ako se županijska vlada ne očituje po pitanju njihovih zahtjeva, Jozić upozorava da su spremni ići u generalni štrajk, a kada će se to dogoditi, odlučit će Skupština Sindikata liječnika Hercegbosanske županije u suradnji s ostalim sindikatima iz zdravstva.