Nezadovoljni poljoprivrednici iz Hercegovine blokirali Bijaču

stanje na cestama, granični prijelaz doljani, stanje na cestama, Bijača, GP Bijača, granični prijelaz, izgradnja, Gorica, Vinjani, poljoprivreda, poljoprivrednici, blokada, Bijača, BIH, granični prijelaz, granični prijelazi
Po riječima predsjednika Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji Dubravka Vukojevića, Udruga je organizirala prosvjed upozorenja zbog teškog stanja u poljoprivredi i "maćehinskog odnosa Federalnog ministarstva poljoprivrede prema poljoprivrednim proizvođačima u toj županiji".

"Ovo je blokada upozorenja, a ako se ništa ne riješi, ostat ćemo ovdje dok se naši zahtjevi ne usvoje", kazao je Vukojević za Fenu, dodavši kako postoji mogućnosti da se prosvjed proširi i na druge županije u Federaciji.

Poljodjelci traže žurni obračun i isplatu poticaja za biljnu proizvodnju u 2015. godini, odnosno izmjenu pravilnika o novčanim poticajima u kojima se, kako navode, ne može na leđa seljaka svaljivati uređivanje tržišta, a traže i žurno donošenje mjera potrebnih za zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana ili drugih mjera koje bi omogućile rentabilnu proizvodnju.

Osim toga, poljoprivrednicima smeta i to što, kako kaže Vukojević, nema kontrole inozemnih poljoprivrednih proizvoda, što sprječava konkurentnost domaćih proizvođača.

"Dosta nam je više toga da nema nikakvih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH i što se, uz ostalo, uvozi i raznorazno smeće", ističe Vukojević.

Također, poljoprivrednike smeta i to što se pravilnici i programi za poljoprivrednike donose bez ikakvih konzultacija s njima.

Prosvjed poljoprivrednika na Graničnom prijelazu Bijača trebao bi trajati do 14 sati.

FENA