Newsweek: BiH sve više i više liči na propali projekat!

Piše to, između ostalog, u članku o BiH koji je objavio njujorški magazin "Newsweek".

"Analitičari kažu da ta država sve više i više sliči na propali projekat, a pet parametara ukazuje da su vjerovatno u pravu", piše "Newsweek".

Prvi je, dodaje se, činjenica da je, prema podacima State departmenta, 14 milijardi dolara međunarodna zajednica od 1996. do 2007. godine potrošila na rekonstrukciju u BiH.

"To je više novca po glavi stanovnika nego što je potrošeno na obnovu Njemačke i Japana nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, u mnogim dijelovima zemlje i dalje su ruševine, a nije obnovljena ni Nacionalna biblioteka u Sarajevu", istaknuto je u tekstu.

Zatim, prema zvaničnim podacima MMF-a, tri posto je ovogodišnji bruto domaći proizvod BiH, dok je lani bio 6,9 posto.

"Nezaposlenog radno sposobnog stanovništva je, prema procjenama, 41,6 posto. Dosta njih vjerovatno rade "na crno". Dalje, oko pola miliona komada ilegalnog oružja sakriveno je širom BiH, među stanovništvom koje broji oko četiri miliona, a gotovo 100 posto građana, prema informacijama Svjetske banke, smatra da u BiH vlada korupcija", navodi "Newsweek".

"Newsweek" BiH opisuje kao zemlju u kojoj je devedesetih bjesnio trogodišnji građanski rat, a prvobitni broj poginulih - 100.000 - svaki put postaje sve manji.

Premijer RS Milorad Dodik u posljednje vrijeme je postao glasniji u zahtjevima za otcjepljenje, jer smatra da su Srbi marginalizovani, kako od strane centralnih institucija, tako i od međunarodne zajednice, piše "Newsweek".

"Američki i evropski zvaničnici pokrenuli su intenzivnu diplomatsku ofanzivu da bi preduhitrili nešto što bi moglo da postane ozbiljan politički problem", navodi se u tekstu.