NEVIĐENO U EUROPI OD DRUGOG SVJETSKOG RATA Putin će Rusijom proglasiti okupirani ukrajinski teritorij veličine Mađarske ili Portugala

Rusija referendum

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da i formalno pripoji četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji je najveća prisilna aneksija u Europi od početka Drugog svjetskog rata, napisao je na Twitteru Shashank Joshi, novinar i urednik The Economista.

Ukupna površina ukrajinskog teritorija koju će sutra Putin proglasiti dijelom Ruske Federacije iznosi više od 90.000 četvornih kilometara, odnosno oko 15% ukupnog teritorija Ukrajine. Radi se o površini ekvivalentnoj površini Mađarske ili Portugala, piše Index.

"Ovo je točka s koje više nema povratka. Najveća prisilna aneksija europskog teritorija od Drugog svjetskog rata. Putin se sad obvezuje trajno braniti taj teritorij i okupirati dijelove tih teritorija koje trenutno ne okupira (što je dosta)", napisao je Joshi na Twitteru.

"To ga ujedno sprječava da vrati te teritorije Ukrajini u sklopu nagodbe te povećava rizik od eskalacije", napisao je urednik Economista.