NEVESINJE 158 ljudi tražilo pomoć zbog trovanja, sumnja se na ispravnost vode

Rodilište Nevesinje
Hercegovina.info

Nakon što je u Hitnoj službi Doma zdravlja Nevesinje posljednjih dana pomoć zatražilo više pacijenata gastrointestinalnim simptomima ovu zdravstvenu ustanovu jučer je posjetila epidemiologinja dr. Jelena Durić, piše top portal

Ona je potvrdila da se tijekom proteklog vikenda u nevesinjsku Hitnu službu javilo 158 osoba sa simptomima proljeva, povraćanja, bolova u stomaku, povišene tjelesne temperature i malaksalosti.

Nije bilo potrebe za hospitalizacijom pacijenata i prema riječima liječnika simptomi su prolazili u roku od 24 sata sa produženom iscrpljenošću.

Dr Durić kaže da se sa sigurnošću ne može utvrditi uzrok obolijevanja i da će epidemiološka istraživanja ići u više smjerova.

"Kada su u pitanju masovna obolijevanja u kratkom vremenu uvijek se razmatra higijenska ispravnost vode, ali i mogućnost virusne etiologije bolesti", naglasila je Durić.

Ona je predložila da se uzmu uzorci stolice pacijenata za mikrobiološku analizu koje će uraditi Institut za javno zdravstvo RS. Ekipe iz Instituta izvršit će i dodatno uzorkovanje vode sa više točaka za mikrobiološku i kemijsku analizu.

Dok ne stignu prvi rezultati stanovništvu se preporučuju pojačane mjere osobne higijene, redovno pranje ruku, prokuhavanje vode za piće i pranje namirnica prokuhanom vodom.

Higijsko-epidemiološka služba Doma zdravlja Nevesinje  pratit će situaciju i u dogovoru sa nadležnim institucijama preporučivat će odgovarajuće mjere.