NEUMLJANI NE ŽELE KRUZER DUG 237 METARA „Neum nema luku, niti pristanište ni uvjete za toliki brod, možemo imati samo štetu“

Pelješki most kruzer
Cropix

Nakon što je najavljeno da bi sutra ispod Pelješkog mosta trebao bi proći prvi kruzer stižu reakcije iz Neuma. Reagirala je prvo predsjednica OV Neum Daniela Matić.

„Kao Neumljanka i predsjednica Općinskog vijeća Neum osjećam se dužnom reagirati na navodni dolazak i usidravanje putničkog broda "Bolette" koji je najavljen za četvrtak, 23. lipnja. Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu”, kazala je Matić.

Podsjeća da najavljeni kruzer navodno broji preko 1000 turista. 

“Moramo navesti i problem prijevoza tih putnika od  broda do navodnih izletišta, čime se krše odluke Općinskog vijeća Neum. Ukoliko dođe do bilo kakvih zagađenja mora, to označava i ugrožavanje turizma na ovom prostoru, ali prije svega ugrožavanje prirode i mora. Dok pričamo o održivom turizmu i ribarstvu i nastojimo kroz projekte implementirati nove modele za razvoj turizma, nedopustivo je da nam se u praksi događaju ovakve stvari. Smatram da je očuvanje prirodnih ljepota našeg Neuma, jedinog BiH grada na moru primarni cilj i zadatak svih nas. Ovom prilikom želim stati uz naše mještane, ali i turiste koji borave u Neumu i izraziti nezadovoljstvo ovakvom odlukom i uplovljavanjem navedenog broda. Lokalnu zajednicu se mora poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što mozemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove”, navela je Matić.

Neumski načelnik Dragan Jurković na istoj je liniji razmišljanja. Radi se o ogromnom brodu, čija je plovidba i rad dovoljna da pokrene mulj. 
“Neum nema luku, niti pristaništa za toliki brod. On se mora usidriti puno dalje, pa se onda putnike dovoziti čamcima, što nije lijepa poruka ni onima koji dolaze, niti će se na takav način dolaska ugodno osjećati”, kaže Jurković za Hercegovina.info. Stajališta je da lokalnoj zajednici u Neumu nije u interesu da uplovljavaju brodovi tolikih gabarita. 

“Zadržat će se tu kratko, a pozitivni učinci zajednicu daleko su manji od moguće štete koja može nastati”, istaknuo je Jurković. Također, navodi da je lokalna zajednica zadnja saznala da će kruzer uploviti u Neum.

Podsjetimo, federalni mediji najavili su da će sutra u Neum uploviti kruzer Bolette dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Ima 12 paluba, može ploviti brzinom od 25 čvorova i primiti 1 380 putnika. Bruto tonaža broda je preko 62 tisuće, a gaz 8,1 metara. Air Draft ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara. 

Neumljani nisu protiv kruzera općenito, no složni su da taj mali gradić nema kapacitet za tolike brodove. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.