NEUM SPREMAN ZA TURISTIČKI VAL Širit će se plažni kapaciteti, osnivanjem turističke zajednice očekuju se i veći prihodi

Dragan Jurković Neum
Hercegovina.info

Naredna dva dana federalni metorolozi najavljuju temeperature do 38 stupnjeva, a prvi kupači, premda nešto kasnije nego dosadašnjih godina, već stižu na more. Naš jedini gradić na moru ima ima velika očekivanja od ovogodišnje sezone i spreman je za turistički val. 

Vodstvo općine fokusiralo se na turizam, te izdvaja pozamašna sredstva kako bi spremno dočekali turiste. 

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković kaže da općina godišnje izdvaja negdje u prosjeku izmedu 500.000-700.000 maraka za turizam, pri čemu se misli na redovito održavanje plaža, šetnice, objekata uz more kao i hortikulturno uređenje. Kontinurano je razmišljanje i težnja i pitanje kako dalje unaprijediti sadržaj. 

„Gorući problem je nedostatak plažnih prostora gdje moramo razmišljati o proširenju plažnih kapaciteta, zatim prometna infrastruktura izlaz iz ulica Primorska i Mimoza na JTC, kao i rješavanje prometa u mirovanju. Prednosti su povećanje kvaliteta koji je evidentan iz godine u godinu, usluga, ugostiteljski objekti i cijene smještaja, kao i kulturno sportski sadržaji“, objašnjava načelnik za 'Dođi da odmoriš'.

Upitan u kojem bi se smjeru neumski turizam mogao dalje razvijati načelnik ističe modernizaciju postojećih kapaciteta, zaštitu obale i zaljeva i unaprjeđenje onoga što Neum već ima, ali i širenje u novim smjerovima. 

Velika je prilika, s cestom Stolac – Neum i za zaleđe.

„Naglasak stavljamo i na ruralni turizam, da bi se iskoristili svi kapaciteti koje Neum ima“, pojašnjava Jurković. 

Uspostavljanje općinske turističke zajednice

U tijeku je i uspostavljanje općinske turističke zajednice, a u skladu sa zakonskim rješenjima Skupštine HNŽ-a. 

„Mi smo 24. svibnja 2023. održali izbornu skupštinu, izabrali predsjednika TZ i sve akte proslijedili županijskom ministarstvu turizma i zaštite okoliša na daljnje postupanje odnosno upis u registar ministarstva“, objašnjava načelnik. Očekuje se da bi ovakvim potezima prihodi općina i gradova u HNŽ-u, pa i Neuma mogli rasti. 

„Zadnjih 20 godina Općina Neum nije tu imala pravni interes jer su sva sredstva išla na Županijsku TZ,  a vraćanjem na lokalnu očekuje se i veći prihod, koji će se uložiti za promociju i uređenje Neuma“, zaključuje načelnik.