NEUM Danas počinje Energetski samit

Neum panorama
Hercegovina.info

Energetski samit u Bosni i Hercegovini počinje danas 23. ožujka u Neumu, a trajat će do petka, 25. ožujka.

Fokus rasprava će biti na napretku reformske agende, sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i preduvjetima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te financijskim zahtjevima za pravednu tranziciju prema niskougljičnoj ekonomiji.

Dodaju kako će ovaj summit okupiti ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji, prenosi Fena.

Također, razgovarat će se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Samit provodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), potom Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini,GIZ u ime njemačke vlade i Britansko veleposlanstvo u Sarajevu, saopćeno je iz USAID-a.

U utorak je, prije službenog početka Samita, održana promocija Digitalnog vodiča za investiranje u energetski sektor u BiH, te razgovor s medijima u vezi s ključnim temama.

Energetski samit organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.