NETKO SPOMENUO BOJKOT? Vjeko Bevanda priprema proračun da bude love za izbore

Izbori za predsjednika Srbije i srpski parlament u Mostaru
Ilustracija/Hercegovina.info

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će proračun institucija BiH biti upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH do kraja svibnja, te istaknuo da je novca za izbore uvijek bilo i da će biti.

Ministarstvo financija BiH priprema proračun BiH za 2022. godinu. Ranije je dogovoreno da on bude spreman do 25. travnja, odnosno do kraja ovog tjedna, međutim to se nije dogodilo. Problematično je to što vremena za donošenje proračuna, koji bi omogućio održavanje izbora, je sve manje, pogotovo s obzirom na to da za nekoliko dana Središnje izborno povjerenstvo raspisuje izbore, a novac im je potreban već kroz 15 dana.

Tegeltija je na to rekao da izbori neće ovisiti o financijskim sredstvima i da SIP veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca.

"Ne znam koji su im motivi, ali mislim da u pripremama za izbore imaju mnogo važnijih stvari nego da razmišljaju o tome, kao što su pripreme za glasovanje u inozemstvu i tome slično", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On tvrdi i da je najmanja odgovornost za to što još nije usvojen proračun institucija BiH za ovu godinu na Vijeću ministara i Parlamentu BiH. Međutim, on ne poentira na krivca, a nejasno je i kako to ove dvije državne institucije nisu krive ukoliko su upravo one, zajedno s Predsjedništvom BiH te koje trebaju izglasati proračun. 

Tegeltija smatra da nije fer to što u SIP-u mahom kao krivca vide ministra financija i trezora Vjekoslava Bevandu, optužujući ga da blokira proračun, te naglašava da je Vijeće ministara kolektivni organ. Naravno, zaboravlja da je Bevandino ministarstvo prekršilo dogovor o završetku proračuna do kraja ovog tjedna.

"Aludira se na to da je član HDZ-a BiH, stranke koja je nezadovoljna Izbornim zakonom, odnosno nespremnošću SDA da promijeni određene elemente, ali ideje SIP-a da novac bude osiguran iz viška sredstava iz nekog prethodnog razdoblja nisu ničim utemeljene. Zato govorim da se bave tuđim, a ne svojim poslom. Siguran sam da ministru Bevandi nije cilj blokada izbora, niti da bilo što radi na tom planu", rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje vjeruje li da će izbori biti održani u listopadu ili mogu i ovaj put da budu prolongirani, kao oni prije dvije godine, Tegeltija je rekao da se od SIP-a sve može očekivati.

"Postoje neki kojima izbori baš i ne odgovaraju s obzirom na politički rejting. Ako smo se opredijelili da ćemo ići u izbore, po svaku cijenu i bez izmjena zakona, onda treba da budu početkom listopada. Vjerujem da će se to dogoditi i da SIP neće napraviti ono što je napravio 2020, a ne vjerujem da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona", naveo je Tegeltija.

Odgovorio je i na pitanje hoće li biti teško formirati vlast nakon što izbori budu održani te ja kazao da nekim političkim strankama ne odgovara da izbori budu održani u listopadu.