NEŠTO BOLJE RADE U Hrvatskoj duplo više oboljelih nego u BIH, a umrlih samo 6

NEŠTO BOLJE RADE U Hrvatskoj duplo više oboljelih nego u BIH, a umrlih samo 6
Ilustracija / hercegovina.info

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 867 i nema novih preminulih osoba, što pokazuje da su poduzete mjere učinkovite, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. U BiH je 408 oboljelih, a već 10 umrlih, što govori da nešto lošije radimo, i oboljeli prekasno stižu u bolnice.

"Broj slučajeva isti je kao prethodni dan i ukazuje da nema značajnijeg povećanja novooboljelih bolesnika, što indirektno ukazuje da su naše mjere učinkovite", ocijenio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Nema porasta oboljelih nakon potresa u Zagrebu

Ukupno je testirano 7015 osoba, samo u 24 sata njih 611. Na respiratoru je 32 bolesnika, novih je pet - po dvoje bolesnika u Zagrebu i Splitu te po jedan u Osijeku i Rijeci, a jedan je manje u Dubrovniku jer je transportiran u Split.

Preminulih bolesnika je i dalje šest, a 67 osoba je ozdravilo. Djelatnici hitne medicinske pomoći zbrinuli su 1124 bolesnika kod kojih se sumnjalo na COVID-19.

Ministar je istaknuo da se zdravstveni sustav vraća u normalni mod funkcioniranja nakon inicijalnog šoka zbog izbijanja epidemije.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako je prva analiza pokazala da nakon potresa u Zagrebu nije došlo do porasta oboljelih od koronavirusa.

Prema dobnoj strukturi oboljelih, 41 osoba je mlađa od 20 godina, a 101 starija od 70 godina. Najviše oboljelih, njih 187 je u dobi 50 do 59 godina, a 165 u dobi 40 do 49 godina, naveo je Capak.

Među zaraženim zdravstvenim djelatnicima 50 je liječnika, 10 stomatologa, 41 medicinska sestra, 5 ljekarnika i 7 aministrativnih djelatnika u bolnicama, a 1200 osoba iz zdravstvenog sustava je u samoizolaciji.

Capak je dobrim ocijenio uvođenje tzv. "drive in" testriranja na koronavirus u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo jer se time smanjuje rizik od infekcije, a proces testiranja ubrzava.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kaže kako zasad nema jasnih informacija o tome da bi antimalarik klorokin bio uspješan u liječenju infekcije, no stalno se pojavljuju nove ideje što bi se moglo koristiti.

Sada je pritisak da se počnu koristiti biološki lijekovi, no tu treba biti jako oprezan jer oni djeluju na imunološki sustav, naglasila je.

Markotić je rekla kako je sada nešto više srednje teških bolesnika i onih na respiratoru, što je očekivano jer je veći postotak kroničnih bolesnika i starijih osoba. Na respiratoru trenutno nema kritičnih ali to se može promijeniti budući da je svaki bolesnik na respiratoru teški bolesnik.

Nedopustiva stigmatizacija oboljelih

Ocijenila je nedopustivom stigmatizaciju oboljelih osoba istaknuvši da oni koji su preboljeli koronavirus više nisu opasnost ni za koga, za razliku od ljudi koji nisu preboljeli i predstavljaju potencijalnu opasnost za svakoga.

"To se apsolutno ne bi trebalo raditi, svi mi smo izloženi i možemo oboljeti. Bolesnici imaju svoja prava, treba im pomoći zdravstveno i psihički, a cijelo društvo treba im pružiti podršku jer nakon što se vrate u svoju sredinu oni štite sve ostale", kazala je.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako je utvrđeno 970 slučajeva kršenja samoizolacije koji su prijavljeni Državnom inspektoratu.

Kod sedam policijskih službenika potvrđeno je oboljenje od koronavirusa, u samoizolaciji se nalazi 98 policajaca, dok je mjera samooizolacije prestala važiti za njih 59, dodao je.

Ministar je rekao da je Nacionalni stožer poslao lokalnim stožerima uputu o primjeni mjera ograničavanja u vezi s obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova i prodaje sjemena, presadnica i sadnica te dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju.

"Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal i prodavaonice rezervnih dijelova mogu raditi uz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite", kazao je Božinović.

U Studentskom domu Cvjetno naselje zbog posljedica potresa trenutno je zbrinuto 450 osoba, a u pomoć Zagrebu došli su vatrogasci iz deset gradova koji će tu ostati do 7. travnja, kako bi raščistili sva opasna mjesta.

Nemojte na 1. travnja zavaravati javnost oko koronavirusa

Božinović je izvijestio kako je naložio ravnateljima civilne zaštite da izdaju propusnice osobama koje imaju svoje zemljište u drugim jedinicama lokalne samouprave, kako bi mogli obrađivati svoju zemlju.

Voditelj Nacionalnog stožer kaže da stalno promišljaju kako održati balans između restriktivnih mjera i njihova popuštanja te ustvrdio kako život nije stao niti treba stati.

Pritom je pozvao sve šaljivdžije da sutrašnji 1. travnja, dan kada se zbijaju šale i puštaju lažne obavijesti, ne koriste za lansiranje dezinformacija i zavaravanje javnosti u vezi koronavirusa. Humor neka ostane samo smiješan, poručio je Božinović.