NESREĆA NA PRENJU Ozlijeđeni planinar evakuiran helikopterom

GSS Prenj
Ilustracija/Facebook

Dana 13. listopada 2023. godine u 20:24 sati, Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ/K) primio je obavijest od Civilne zaštite Konjic o nesreći planinara na planini Prenj, točnije na vrhu Osobac. Informacija o nesreći brzo je stigla do relevantnih službi.

U trenutku saznanja o nesreći, na teren su izašli članovi Gorske službe spašavanja (GSS) Prenj, koji su pružili prvu medicinsku pomoć unesrećenoj osobi. Radi se o starijem muškarcu koji je tijekom nesreće pretrpio višestruke prelome, zahtijevajući hitnu medicinsku intervenciju.

S obzirom na ozbiljnost ozljeda, odmah je pokrenuta procedura za angažiranje helikoptera. Obavijest o situaciji proslijeđena je Federalnom upravljačkom centru za zbrinjavanje (FUCZ) u Sarajevu. Zbog iznimne hitnosti situacije, helikopter je brzo upućen prema planini Prenj, a informaciju o tome smo dobili izravno od člana GSS-a, gospodina Danka Dangubića.

U 21:32 sata, gospodin Dangubić je javio da je helikopter sletio na mjesto nesreće. Nakon priprema za transport, ozlijeđeni planinar je hitno prevezen u bolnicu u Sarajevu.