NEŠIĆ PRIJAVLJEN TUŽITELJSTVU BiH Ovo su detalji koruptivnih radnji u vezi s projektom EU

Nenad Nešić sazvao konferenciju zbog Christana Schmidta
Siniša Pašalić/RAS Srbija

Provođenje projekta unapređenja sustava biometrijske identifikacije stranaca, teškog desetak milijuna KM, koji u našoj državi financira EU, prema informacijama do kojih je došao Fokus, moglo bi prerasti u aferu s obzirom na niz koruptivnih elemenata u cijeloj ovoj priči.

Kako je potvrđeno, Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnesena je kaznena prijava na desetak stranica uz priložene dokaze. Također, prijava je proslijeđena i na adrese nekoliko veleposlanstava.

Prvoprijavljeni je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić

Nenad Nešić sazvao konferenciju zbog Christana Schmidta

Također, prijavljeno je i nekoliko službenika, među kojima je Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu suradnju.

Ukidanje radne grupe

Navedeni projekt provodi se još od 2021, i to u dvije faze, a obje su teške po pet milijuna KM. Fokus.ba došao je do niza izjava svjedoka iz više institucija i privatnog sektora, zatim službenih dokumenata i drugih informacija koje ukazuju na kršenje propisa, nezakonite radnje, a u konačnici i na talove.

U prilog ovim informacijama ide i rješenje koje je 22. rujna ove godine potpisao sam ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Nešić je ovim rješenjem stavio izvan snage raniju odluku o imenovanju radne grupe od devet osoba iz više institucija koje su trebale provesti drugu fazu navedenog projekta. Na čelu te radne grupe nalazio se Novica Koroman, viši stručni suradnik iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Njemu se, prema informacijama koje su predočene, želi povjeriti ovaj kompleksan posao koji je trebala raditi cijela radna grupa, a s ciljem da se tvrtki, koja je nakon dva poništena natječaja ipak odabrana za ponuđača za nabavku biometrijskog hardvera i softvera u prvoj fazi projekta, povjeri posao i u drugoj fazi.

Nenad Nešić sazvao konferenciju zbog Christana Schmidta

Riječ je o tvrtki Page d.o.o. Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Igor Golijanin, bivši šef Ureda ranijeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Golijanin je, što je i sam potvrdio, u dobrim odnosima sa Samirom Rizvom, pomoćnikom ministra sigurnosti za međunarodnu suradnju, a koji je od ranije, još za vrijeme prethodnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, preuzeo na sebe implementaciju ovog i niza drugih projekata. Naime, za vrijeme Cikotića kao ministra sigurnosti, Rizvi je povjereno da upravlja i projektima koji su i ingerenciji sektora za azil, imigraciju i IT.

U više navrata, kao i u slučaju provođenja projekta unapređenja sistema biometrijske identifikacije stranaca, zaobilaženi su stvarno nadležni sektori u Ministarstvu sigurnosti, i to za azil, imigraciju i IT, pri čemu je grubo prekršen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. 

Tvrdnje Vujanovića i Planinića

Fokus.ba u posjedu je i navoda članova spomenute radne grupe koji su, zbog uočenih koruptivnih radnji, tražili da se izuzmu iz cijele priče. Među njima su bili i Frano Planinić iz Ministarstva vanjskih poslova, kao i Aleksandar Vujanović iz Sektora za IT Ministarstva sigurnosti BiH.

Obojica su u e-mail prepisci naveli kako su uočili da je kao vanjski ekspert za projekt angažiran uposlenik tvrtke Page zbog čega su tražili ne samo izuzeće već i utvrđivanje zakonitosti u realizaciji ovog natječaja.

Nenad Nešić sazvao konferenciju zbog Christana Schmidta

Tvrtka Page d.o.o. iz Istočnog Sarajeva je dobila posao na natječaju u prvoj fazi projekta, ali i iz trećeg puta, nakon što je Delegacija EU dva puta poništavala natječaj. Međutim ova tvrtka, prema informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, do danas nije u potpunosti isporučila odgovarajuću opremu propisanu prema specifikacijama natječaja, tako da prva faza projekta uopće nije ni okončana. Iz Izaslanstva EU su po pitanju ovog projekta čak dva puta aneksima produžavali natječaj, što samo po sebi otvara prostor za makinacije.

Da je i provođenje prve faze postupka, odnosno sama nabavka hardvera i softvera, bilo sumnjivo, kako su za Fokus.ba kazali iz nekoliko kompanija, govori činjenica da je dvadesetak dana pred okončanje tenderskog postupka iznenada uveden kriterij koji je automatski izbacio veliki broj ponuđača. Natječaj je grubo prekršen u dijelu natječajnog postupka u kojem su se davali odgovori na pitanja.

Kako je navedeno u jednoj od niza žalbi, a koje su upućene Izaslanstvu EU u BiH, uveden je zahtjev za točnost algoritma, i to baziran na podacima iz 2012. godine?! A to je učinjeno, stoji u žalbi, čak nakon roka za postavljanje pitanja. U žalbama niza tvrtki istaknuto je da je time drastično smanjena konkurencija.

Punac Nešićevog brata

Inače, Rizvo je, zajedno s Mlađenom Božovićem, šefom Ureda ministra Nešića, član Upravnog odbora za IPA specijalne mjere, tijela koje čine predstavnici više bh. i međunarodnih organizacija u BiH, a koje vrši nadzor nad projektima. Obojicu je u ime Ministarstva sigurnosti BiH delegirao Nešić. Božović je, inače, punac Predraga Nešića, brata aktualnog ministra sigurnosti BiH.

Ministarstvu sigurnosti BiH upućen je službeni upit sa setom pitanja o cijelom ovom slučaju, ali nam do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili. 

S druge strane, Igor Golijanin odgovorio je na pitanja Fokusa, potvrdivši da je jedan od osnivača tvrtke Page d.o.o. i da je u dobrim odnosima s Rizvom, te da je s njim dok je bio u Ministarstvu sigurnosti BiH išao i na ljetovanja.

"S obzirom da od svih zaposlenih i rukovodećih službenika ističete gospodina Rizvu, moram istaknuti da s obzirom na to da dolazimo iz mjesta u kome se skoro svi poznajemo, većinu zaposlenih sam znao od ranije, školovali smo se zajedno, djeca nam idu u školu, skijali smo i imali smo niz drugih privatnih kontakata, odnosno prije dolaska u Ministarstvo. Što se tiče gospodina Rizve, točno je što ste naveli da smo, čini mi se 2018. godine, zajedno otišli na skijanje i nekoliko dana na more, za to vam ne treba nikakva dodatna istraga", rekao je Golijanin.

Kada je riječ o tvrtki Page d.o.o. koju je osnovao, Golijanin kaže da je ovu tvrtku 2015. godine napustio te da nije upućen u aktivnosti i projekte koje je realizirala, pa tako ni o aktualnim. Sada je, kaže, direktor tvrtke PageSolutions Slovenia. No, priznaje da obje tvrtke imaju suradnju.

Nenad Nešić sazvao konferenciju zbog Christana Schmidta

"Navedena tvrtka i tvrtka Page d.o.o. imaju ugovor o suradnji po kojem tvrtka PageSolutions Slovenia može prodavati dio proizvoda, odnosno rješenja tvrtke Page d.o.o na teritoriji EU. Što znači da PageSolution Slovenia i Page d.o.o. nemaju nikakav drugi odnos, osim vida zastupništva dijela proizvoda ili rješenja", ističe Golijanin.

Samir Rizvo je u odgovoru na upit rekao da je državni službenik i da nema ovlaštenje da može komunicirati s medijima bez saglasnosti pretpostavljenih, te da nije u mogućnosti na ovaj način odgovoriti na pitanja. 

"S obzirom da je, kako navodite u Vašem upitu, Tužiteljstvu BiH u vezi s Vašim pitanjima podnesena kaznena prijava, mislim da bi svako moje izjašnjavanje za medije moglo biti pogrešno shvaćeno od Tužiteljstva", rekao je Rizvo.

Potez Veleposlanstva Švicarske

U sklopu priče o koruptivnim aktivnostima niza osoba iz Ministarstva sigurnosti i drugih institucija, a koji se tiču projekata biometrije, potrebno je navesti još jedan primjer iz 2021. godine. Krajem te godine bio je pokrenut projekt koji je financiralo Veleposlanstvo Švicarske putem Međunarodnog centra za migracijsku politiku (ICPMD). Riječ je o projektu uspostavljanja sustava za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance koji je otkazan nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

Naime, ustanovljeno je da je tada uposlenik jedne tvrtke kreirao tehničku specifikaciju na osnovu koje je njegova tvrtka trebala biti izabrana za najboljeg ponuđača. Nakon što je ovo razotkriveno, provođenje ovog projekta je otkazano. 

Iz Veleposlanstva Švicarske su za Fokus potvrdili ovu informaciju, kazavši da su, nakon što su utvrđene neregularnosti, odlučili ne samo da prekinu financiranje ovog već da trajno obustave sve projektne aktivnosti!

Kada je riječ o ICPMD-u, prema izvorima, pojedine osobe iz ove organizacije su također bile uključene u provođenje aktualnog projekta biometrije za strance. Među njima se spominjao Asmir Kedić koji se povezuje s Rizvom, a kojeg je Fokus kontaktirao. Stigao je službeni dogovor od Ureda ICPMD-a u BiH.

Ističu da konkretno nisu uključeni u projekt unapređenja sustava biometrijske identifikacije stranaca, ali su potvrdili da je Rizvo, kako navode, jedna od kontakt- točaka ICPMD-a u državnim institucijama. Navode kako se očekuje da osoblje ICPMD-a koje se delegira radi direktno s njim, a među njima je i Kedić.

"Napominjemo da je on bio u službi Ministarstva sigurnosti BiH – Službe za poslove sa strancima 14 godina. Razumno je pretpostaviti da održava profesionalne veze s osobljem institucija u kojima je ranije radio. Međutim, tvrdnja o “bliskom prijateljstvu” s gospodinom Rizvom nije točna. Izričito je naveo da, osim njihovog profesionalnog odnosa, nema bližu vezu s gospodinom Rizvom", kazali su iz ICPMD-a.

Kada je riječ o projektu iz 2021. koji je zbog utvrđenih koruptivnih aktivnosti prekinulo Veleposlanstvo Švicarske, iz ICPMD-a su kazali da su projektni zadatak (tehničke specifikacije) za natječaj razvili i finalizirali u suradnji sa svim korisnicima projekta.

"Čim smo saznali za angažman kompanije Page, stavili smo projekt na čekanje. Nakon potrebne procjene, Upravni odbor projekta odlučio je da sudjelovanje upućenog eksternog stručnjaka nije utjecalo na ishod natječaja", kazali su iz ICPMD-a.

Očitovanje tvrtke Page

Direktor tvrtke Page Aleksandar Pejičić u izjavi za Fokus.ba, suprotno tvrdnjama ICPMD-a, negira da je ova tvrtka uopće sudjelovala na natječaju za projekt iz 2021. koji je financiralo Veleposlanstvo Švicarske. 

On se detaljno osvrnuo na aktuelni projekat unapređenja sustava biometrijske indentifikacije stranaca, negirajući bilo kakve neregularnosti. Kada je riječ o kašnjenju provođenja projekta, ističe da su im uvjeti za rad omogućeni tek 14 mjeseci nakon kickoff sastanka, održanog 17. rujna 2021. godine. 

Tvrdi i da predložena zamjenska oprema neće ugroziti nastavak projekta. S obzirom na obimnost informacije koju je predočio, odgovore Pejičića možete pročitati na ovom LINKU.

Potrebno je napomenuti da, prema informacijama iz Ministarstva sigurnosti, navedeni projekti su samo uvertira za niz onih koji će dalje uslijediti, teških desetke milijuna KM, a tiču se biometrije za policijske istrage (AFIS), kao i oblasti zakonskih presretanja komunikacija i sprečavanja pranja novca, a gdje je planirano da određene poslove dobiju tvrtke bliske Miloradu Dodiku.