FOTO  Neretva u sred ljeta žuta i mutna, je li kriva šljunkara ili Elektroprivreda ili oboje

Neretva
hercegovina.info

Brojni Mostarci paklene vrućine vole provoditi uz korito Neretve, a ove su ga godine posebno i čistili i pripremali za ljetnu sezonu. Međutim, isti oni koji su provodili akciju čišćenja zovu nas ovih dana i govore da je Neretva prljavija nego ikad, osobito na potezu Skakala-Raštani.

Iz tamošnjeg ribolovnog udruženja kažu da su mještani zvali i nadležne inspekcije, a smatraju da je sve kriva obližnja šljunkara. U šljunkari pak kažu da oni nisu krivi za zamućenje vode, a da je voda zamućena već duže vrijeme zbog radova na HE Mostar.

“Nenormalnu zamućenost vode prouzročili su radovi na brani. Ako mislite da ja ne govorim istinu otiđite pa se uvjerite. Neretva se pregrađuje, mislim da su informirane sve nadležne institucije koje tim rukovode projektom. Ja imam tu neki kamping, ljudi dolaze, no voda je konstantno mutna”, kažu nam iz tvrtke Trebović komerc.

Ističu da oni vrše ispiranje šljunka i imaju separaciju, no da pri tom poštuju sve procedure, imaju sve dozvole i plaćaju sve takse. U šljunkari su ustrajni da je primarni uzrok zagađenja vezan uz radove na brani, a kažu da su to pokušavali objasniti i mještanima.

Nagnalo nas je to da se sami uvjerimo zašto je Neretva mutna, odnosno zbog čega i koga. U blizini Raštanskog mosta razvidno je zamućenje vode zbog obližnje šljunkare, no gore više uzvodno razvidno je zamućenje i zbog radova na HE Mostar. Radovi su u tijeku, a Neretva je žute, umjesto prozirno zelene boje par stotina metara ispod.

Iz Elektroprivrede podsjećaju da se izvode građevinski radovi na sanaciji bučnice i temelja razdjelnog zida HE Mostar zbog oštećenja koja su nastala tijekom ratnih djelovanja i zbog dugotrajnog rada preljeva u vrijeme dok je elektrana bila izvan pogona.

“Radovi se izvode u koritu rijeke Neretve neposredno nizvodno od hidroelektrane te je u cilju realizacije navedenih radova izveden zagat od šljunčanog materijala. Trenutačno se uklanja dio zagata koji se nalazi u samom koritu te dolazi do povremenog zamućenja vode. Zamućenje vode je kratkotrajno te se voda u nekoliko stotina metara izbistri i teče normalno”, kaže nam rukovoditeljica korporativnih komunikacija Elektroprivrede Marija Buntić.

Ističe da se ovdje radi o privremenim zamućenjima, a da nema bojazni od bilo kakvog zagađenja Neretve, te da će radovi trajati do konca kolovoza.

Neretva od brane do Rudnika nije najprikladnija za kupanja i odmaranja, te je, kako sada stvari stoje, onima koji su čistili njezino korito u vrijeme pandemije, preostalo da idu više uzvodno, ili nizvodno, dok se radovi zaustave, a rijeka opet izbistri.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.