NEMOGUĆE IZBJEĆI RECESIJU Tvrdili su da hrana poskuplje zbog cijena goriva. Sad kad je gorivo znatno jeftinije, hrana nije bila nikad skuplja

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

U automobile od jučer sipamo i znatno jeftinije gorivo. No, sreća će nam biti kratkog daha poručuju ekonomisti. Očekivali smo mnogo od odlazeće garniture vlasti, no nisu pomogli gotovo ništa. Očekivanja ponovno rastu kako se priča o formiranju vlasti. Hoće li opet biti uzalud?

U tmurno vrijeme kada ni oko kontejnera nije gužva jer nema ni hrane, pojavila se dobra vijest.

"Izgleda da predstoji razdoblje u kojem će se recesija ipak izbjeći", kazao je Anto Domazet, Ekonomski fakultet Sarajevo, piše Akta.

Iznenađuje s obzirom na poruke iz Europske Unije.

"Europa će ove zime ući u recesiju. Rasta neće biti prije proljeća. Većina država članica EU doživjet će dva uzastopna kvartala kontrakcije", kazao je Paolo Gentiloni, europski komesar za ekonomiju.

Recesija je kada dva kvartala uzastopno padne industrijska proizvodnja. BiH je imala pad u prethodnom kvartalu kao i Njemačka, vodeća europska ekonomija u problemima.

"S obzirom da BiH najveću vanjsko-trgovinsku razmjenu ima s EU, pogledajte kakav je izvoz u Njemačku nemoguće je da se ne reflektira na BiH", kazala je ekonomistica Svetlana Cenić.

Zbog usporenja svjetske privrede desio se pad cijena nafte odnosno goriva.

"Zbog recesije koja prilazi a imamo usporenje u ekonomskim tokovima dolazi do smanjenja tražnje a onda to dovodi do niže cijene. Posljedica toga je da će gospodarstvo usporavati", kazao je Stevo Pucar, Ekonomski fakultet Banja Luka.

Da s padom cijena goriva ne treba očekivati pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica uči nas iskustvo, a i ekonomisti su suglasni. Kao i da će cijene goriva ponovno rasti.

"Ovaj zadnji pad je nešto što samo konzumiramo. Potrošači mogu biti iznenađeni samo rastom cijena”, kaže Goran Radivojac, Ekonomski fakultet Banja Luka.

Cijene su više puta porasle od kako je prije skoro tri mjeseca objavljeno da će nezaposleni u Federaciji dobiti po 100 maraka pomoći. Danas smo ponovno saznali da bi to moralo dogoditi u narednih desetak dana. Brojni siromašni i od 100 maraka će sebi moći kupiti svašta.

Za one u ovom paralelnom svijetu, to je ništa.