Nemamo helikoptere i čamce, ali zato imamo europski vozni park

Nermin Nikšić, jerko lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, zaštita od poplava, poplave, poplava elementarna nepogoda
Stanje na terenu je pokazalo kako naša zemlja ne raspolaže osnovnim sredstvima koja su neophodna za brze intervencije poput helikoptera i čamaca. Zato naša država ima vozni park koji može stati "rame uz rame" sa svim europskim zemljama.

Prvi čovjek Vlade Federacije premijer Nermin Nikšić danas je na terenu, vidno potresen onim što vidi. U mjestima koje danas obilazi, kaže, ništa dobro, ljudi očajni, ostali bez svega što su godinama stvarali.

Poznato je da se za oko 440 000 zaposlenih u Federaciji BiH gdje je trenutna posječna plaća 850 KM mjesečno izdvaja 0,5% za zaštitu od prirodnih nesreća. Postavlja se pitanje gdje su ta sredstva i kako se raspoređuju. Jednostavan proračun nam govori kako bismo za ovakve situacije morali imati neophodna sredstva.

"Ovo se ne može riješiti tim sredstvima. Ovo su velike štete. Moramo obezbijediti još sredstava. Očekujemo i dalje komplikacije, jer će sigurno biti sve više klizišta. U ovom trenutku naš osnovni zadatak je zaštita ljudskih života. Mi ćemo tražiti načina kako da pomognemo ljudima. Sredstava će biti onoliko koliko ih ima u budžetu, ali bojim se da neće biti dovoljno. Ovo su nepredviđene okolnosti, mislim da neće sve moći biti sanirano", rekao je Nikšić za portal Radiosarajevo.ba.

Nikšić nas je podsjetio kako je za njegova mandata ovu državu zadesilo nekoliko katastrofalnih situacija od poplava do požara i velikih snježnih padavina.

A mi vas podsjećamo da je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite 2011. godine kupljeno 50 čamaca.

Gdje su ti čamci kada su neophodni na terenu, pitali smo komandanta Federalnog štaba Civilne zaštite Jerka Ivankovića Lijanovića.

"Ti čamci su upućeni u Maglaj. Ranije su bili raspoređeni po kantonima, a jučer smo zatražili da pruže pomoć. Tako da su oni koje je Federalna uprava imala na raspolaganju upućeni odmah u Maglaj, a iz kantona još uvijek pristižu. Mi smo u kontaktu sa Civilnom zaštitom ZDK-a i na osnovu njihove procjene šaljemo pomoć".

Prema njegovim riječima Federalna uprava Civilne zaštite za sada ima dovoljno sredstava za rad.

A mi i dalje imamo upitnik iznad glave - gdje se usmjeravaju sredstva koja se izdvajaju za posebnu namjenu, u ovom slučaju za zaštitu od prirodnih nesreća.

Radio Sarajevo