NEMAJU SAZNANJA Tužiteljstvo BiH ne zna da je OSA prisluškivala i novinare

Tužiteljstvo BiH
Klix

Tužiteljstvo BiH nije upoznato i nema saznanja da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) nezakonito prisluškuje političare i novinare, rečeno je Srni u Tužiteljstvu BiH, nakon što je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković rekao da je bilo stotine slučajeva zloupotrebe prisluškivanja osoba, od političara do novinara.

U skladu sa zakonom, OSA ima nadzorna tijela u vidu Parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e i Ministarstva sigurnosti BiH, koji sva saznanja o eventualnim nezakonitostima mogu prijaviti nadležnim institucijama, poručili su iz Tužiteljstva BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, rekao je Srni da ministarstvo na čijem je čelu nema saznanja o nelegalnom prisluškivanju političara i novinara.

Konaković je rekao je kako je u OSA-i dokumentirano više od 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga suda i da su Tužiteljstvu BiH proslijeđeni dokazi koji govore o krivici bivšeg ravnatelja ove agencije Osmana Mehmedagića.

Rekao je kako je bilo stotine slučajeva zloupotrebe prisluškivanja osoba, od političara do novinara.

‘Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i SMS poruke, rekao je Konaković u intervjuu za N1.

Sadržaj se učitava...

Na upit da komentira tvrdnje da kada je Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu samo izvršitelj, a da su nalogodavci Bakir i Sebija Izetbegović, Konaković je rekao ”kako ima pravo tvrditi ono čega sam bio sudionik”.

Bio sam član SDA i napustio je zbog tih procesa. Vidio sam autoritete njih i da bespogovorno izvršavaju njihove naredbe. Koliko su dobro prikrili te dokaze ne znam, ne mogu reći da sam vidio dokument. Znamo da su koristili duple kartice da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i SMS poruke. Znam da se to događalo, ali neće više nikada, rekao je.