NEMA RADNIKA U UGOSTITELJSTVU Ako razmišljate uzeti tacnu u ruke možete zaraditi od 1000 do 1300 KM

Kava šoljice kafić
Hercegovina.info

Dolaskom toplijih dana, ugostitelji u našoj zemlji se suočavaju s tim da gostiju ima, ali radnika sve manje. Najveća je potražnja za konobarima i kuharima koji se većinom, odlučuju za sezonski rad u Hrvatskoj, piše BHRT.

Oglasi u kojima se traže konobar ili kuhar sve su češća pojava. Problemi za ugostitelje naročito nastaju dolaskom turističke sezone kada se mnogi odlučuju za rad na hrvatskom primorju.

Damir Hajrulahović danas je kao konobar zaposlen u Bihaću. O odlasku ne razmišlja.

Bio sam sezonski u Hrvatskoj, samo malo je više poštovanja prema ljudima koji rade posao taj, malo je veći bakšiš. Plaće i primanja – skoro isto. Samo što je tamo više cijenjen, ima slobodno vrijeme, kad je slobodan, slobodan je, kaže Hajrulahović.

Poslodavci kažu kako problemi s nedostatkom kvalificiranog kadra traju već dugo.

Ne znam jeste li tražili podatke koliko je u zadnjih deset godina školovano konobara u Ugostiteljskoj školi u Bihaću. Bit će vam onda sve jasno. Evo, osobno u našem objektu nemamo nijednog školovanog konobara osim naše obitelji, tvrdi Azerina Junuzović, predsjednica Udruženja ugostitelja Una.

Iako je na tržištu rada velika potreba za konobarima, smjerovi za taj poziv u školama jedva opstaju. S druge strane, biti kuhar mnogima je sve privlačnije.

Konobari već druga godina nisu zastupljeni. Odaziv skoro pa nikakav, vjerojatno jer učenici i njihovi roditelji smatraju da je to potcijenjeno i da taj zanat može raditi svako. To nije tako.

pEvo vidite, u ugostiteljskim objektima imate konobare koji su ekonomisti, turistički tehničari…, razni profili, jako malo pravih konobara ima, ističe Ervin Barjektarević, direktor Mješovite srednje škole u Bihaću.

Ako stanje ovakvo ostane, ugostitelji kažu, rješenje je uvoz radne snage. Oni koji su tu ne traže mnogo.

Samo treba više poštovati radnika, mi ćemo svi ostati onda, najljepše je kod kuće, dodaje Damir Hajrulahović.

Izazovi s kojima se suočavaju ugostitelji, kada je riječ o nedostatku radne snage, sve su izraženiji. Ako ste bez posla i razmišljate da uzmete tacnu u ruke, ugostitelji kažu, zaraditi se može između 1.000 i 1.300 KM.