NEMA PROMJENA ZA ZILDŽIĆA Treba platiti godinu dana zatvora ili nositi nanogicu, ali i dalje je slobodan čovjek

Salko Zildžić
Faruk Zametica N1

Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu informaciju od mjerodavnih tijela Republike Srbije u vezi s predmetom Salke Zildžića.

Ova informacija potvrđena je za portal Avaza iz Ministarstva pravde BiH. 

Sud u Užicu

Nakon sporazuma o priznanju krivnje Zildžić je osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

"Obavijesti o osuđenim državljanima Bosne i Hercegovine - Republike Srbije, kao i svim drugim potpisnicama Europske konvencije o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, dostavljaju se Bosni i Hercegovini bez posebnog zahtjeva, sukladno članku 22. navedene konvencije, pod uvjetom da se periodično isporučuju", rečeno im je.

Viši javni sud u Užicu prihvatio je, podsjetimo, sporazum o priznanju krivnje koji je uhićeni Salko Zildžić potpisao s Višim javnim tužiteljstvom.

Sporazumom je predviđena kazna od godinu dana kućnog zatvora. Prema presudi, kaznu mora služiti u mjestu prebivališta, a to je Tuzla.

Zildžić je uhićen prije više od mjesec dana na graničnom prijelazu Bajina Bašta nakon što je u njegovom automobilu pronađen pištolj koji mu je oduzet i neće biti vraćen.

Zildžić je osumnjičen za neovlaštenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

No, da bi presuda bila pravomoćna, mora je potvrditi Sud u Tuzli. Prema zakonu, da bi se presuda stranog suda mogla izvršiti u Bosni i Hercegovini, potrebno je da je priznaju domaći sudovi u posebnom vanparničnom sudskom postupku.

Nadležni sud

Nakon priznanja, strana sudska odluka ima snagu domaće sudske odluke i izvršna je pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini. Do tada, do pravomoćnosti, Zildžić može odlučiti hoće li prihvatiti kaznu u BiH i nositi nanogicu ili će platiti 36.500 KM i kupiti godinu dana zatvora. Do tada je slobodan čovjek.