Nema pomaka oko uspostave vlasti u središnjoj Bosni

Nema pomaka oko uspostave vlasti u središnjoj Bosni
Već dulje vrijeme, suprotno očekivanjima i najavama, baš nikakvih pomaka nema kada je u pitanju uspostava županijskih struktura vlasti sukladno poslovničkim, zakonskim i ustavnim odredbama i sukladno pismu koje je nadležnim županijskim političkim strukturama 14. srpnja uputio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjetimo, u tom pismu visoki predstavnik je osporio sve što je na tom planu urađeno od strane stranaka platforme i naložio da se formiranje struktura vlasti u Srednjobosanskoj županiji vrati na početak, jer je sve urađeno suprotno pozitivnim zakonskim propisima i Ustavu ove županije.

Opstruiraju SDP i SDA

I činilo se da će se brzo i odlučno provesti odluka i zahtjevi visokog predstavnika, jer je neposredno nakon Inzkova pisma održana izvanredna sjednica županijske Skupštine na kojoj je, uz ranije izabrane predstavnike SDA i SDP-a, Refika Poparića i Nikole Simića, u rukovodstvo Skupštine izabran i predstavnik iz Kluba Hrvata Josip Kvasina. U funkciju je vraćena i Vlada na odlasku, kako ju je nazvao visoki predstavnik, s petero ministara iz prethodnog saziva na čelu s v.d. premijera Bajrom Makićem, koja bi trebala raditi i funkcionirati u prijelaznom razdoblju, do izbora nove, legitimne i na Ustavu i izbornim rezultatima utemeljene Vlade.

Održan je i prvi radni sastanak predstavnika dva HDZ-a s predstavnicima SDA i SDP-a i od tada su, doslovno, sve aktivnosti potpuno stale. Jer, razvidno je, nastavak provedbe preporuka i odluke visokog predstavnika ne žele čelnici županijskog SDP-a i SDA, Zukan Helez i Salko Selman, a u tomu, nije teško zaključiti, imaju potporu čelnika svojih stranaka, Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića.

Naime, od tada su počele opstrukcije i bojkoti bilo kakvih razgovora i pregovora o uspostavi županijskih struktura vlasti i pokušaji dva HDZ-a ostajali su bezuspješni, a bilo kakve reakcije iz OHR-a jednostavno nema. Istina, bilo je više neslužbenih personalnih susreta i razgovora čelnika ovih stranaka, no do bilo kakvog ozbiljnijeg pomaka još uvijek nije došlo. Međutim, iz pouzdanih izvora doznajemo da će dva HDZ-a poslati županijskim čelnicima SDA i SDP-a, Salki Selmanu i Zukanu Helezu, pozive za službeni sastanak u zgradi županijske Vlade, gdje bi se i kako bi se stvari pomakle s mrtve točke.

No, službenu potvrdu za ovaj novi pokušaj dva HDZ-a nismo dobili, a predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Nikola Lovrinović to nam nije želio potvrditi, ali ni demantirati, pa ostaje mogućnost nagađanja i špekulacija. A na tom tragu, možemo reći da bi se taj sastanak trebao održati početkom idućeg tjedna.

Moguć sastanak

Međutim, Lovrinović nije izbjegao potvrditi da je bilo neslužbeni personalnih susreta gdje su dužnosnici dva HDZ-a saznali i zaključili kako na tom planu nema dovoljno razgovora i komunikacija unutar županijskih struktura SDP-a i SDA, niti pak oni imaju jasne i konkretne upute od vrhova svojih stranaka što i kako raditi i uraditi kada je uspostava srednjobosanske županijske Vlade u pitanju.

On je također kazao kako SDA i SDP nisu podržale prijedlog dva HDZ-a o mogućem rješenju izlaska iz ozbiljne krize i o načinu formiranja Vlade o čemu javnost i nije bila obaviještena.

izvor: vecernji list